9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSR: Conducerea ANAF trebuie demisă

USR: Conducerea ANAF trebuie demisă

Partidul Uniunea Salvați România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanșarea controlului inopinat la redacția RISE Project, care urma să publice o nouă investigație despre afacerile personale ale liderului PSD Liviu Dragnea, se arată într-un comunicat transmis vineri agentiei Agerpres.

Potrivit sursei citate, USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile „cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcționarea democratică a instituțiilor publice ale statului român”.

”Nimeni nu neagă dreptul instituțiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienței altor situații similare ale unor jurnaliști de investigație este greu de crezut că între controlul ANAF și seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc și intenția de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună”, apreciază senatorul USR, Mihai Goțiu, potrivit comunicatului citat.

Reprezentanții USR mai susțin că ANAF ar trebui să recupereze prejudiciile „cauzate de politicienii corupți” decât „să hărțuiască politic jurnaliști”.

Ei reamintesc că, în urma unei interpelări a deputatului Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupție.

Potrivit sursei citate, „ritmul recuperării a scăzut puternic față de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei”.

„ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție, iar motivul este lesne de înțeles: e mai ușor să hărțuiești cetățeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influență”, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

Pe de altă parte, Uniunea Salvați România semnalează „gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project”, care arată „mecanismul prin care președintele PSD și-a format o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene și guvernamentale”.

„Dragnea, nu pentru acțiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicații, ci exact pentru acele situații în care aceștia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, domnule Dragnea, aveți toată averea?”, susține și purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

USR așteaptă ca instituțiile statului abilitate să cerceteze informațiile publicate de jurnaliștii de la RISE Project și consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la șefia PSD și a Camerei Deputaților.

„Reorganizarea DGPI am bănuit din primul moment că este o tentativă de a pune un serviciu de forță la dispoziția discreționară a lui Liviu Dragnea, dar nu mi-am închipuit nicio clipă cât de bine organizat și planificat era întreg planul”, arată deputatul USR Tudor Benga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS