6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsumul creşte accelerat, dar încasările din TVA scad dramatic

Consumul creşte accelerat, dar încasările din TVA scad dramatic

Bugetul, care este construit pe o creştere de venituri de 14% comparativ cu 2016, este pus într-un real pericol de neîncasările din TVA şi din accize (minus 4,5% respectiv minus 5%, în primele cinci luni din an, an/an).
Motiv serios de îngrijorare: consumul creşte accelerat, dar încasările din TVA scad dramatic.
În primele cinci luni din an, încasările din TVA şi accize au fost cu 2,7 miliarde de lei (600 de milioane de euro) mai mici decât în primele cinci luni din 2016, o sumă cu care guvernul putea acoperi fără probleme majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei, de la 1 iulie, operaţiune pe care nu a anunţat că o anulează, dar pentru care trebuie să găsească bani.
„Cifra cu care creşte consumul este mare, este un trend care s-a consolidat de ceva timp, în urma majorărilor salariale şi a reducerilor de taxe. Această creştere nu se reflectă însă în încasările din TVA. Un astfel de avans al consumului ar fi trebuit să facă mai mult decât să compenseze scăderea de venituri ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată cu un punct, de la 1 ianuarie. Ar fi trebuit să determine creşteri semnificative de venituri din TVA, însă, la cinci luni, aceste venituri sunt în scădere comparativ cu încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu este firesc“, comentează economistul Ionuţ Dumitru, pentru ZF.
Şeful Fiscului, Bogdan Stan, a fost chemat miercuri la Palatul Victoria, iar înlocuirea sa din funcţie nu ar fi o surpriză în condiţiile în care, abia instalat, premierul Mihai Tudose a afirmat că nu i se pare normal ca, în vreme ce consumul creşte puternic, încasările statului să scadă. „Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba. Avem o întâlnire programată cu el (cu şeful Fiscului – n.r.) azi (miercuri – n. r.), este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda Domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului“, a declarat miercuri premierul.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS