Polițiștii locali nu pot solicita date privind identitatea șoferilor

Judecătorii de la Curtea Supremă susțin că Poliția Locală nu are dreptul să solicite informații despre identitatea unui șofer care a comis o contravenție
Autori


Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii promovat de Avocatul Poporului, stabilind că agenții Poliție Locale nu pot solicita proprietarului unui autoturism să comunice cine s-a aflat la volanul mașinii în momentul producerii unei contravenții. Reprezentanții Poliției Locale Craiova susțin că această decizie nu afectează activitatea agenților cu atribuții în domeniul circulației rutiere, pentru că aceștia nu au apelat la acestă procedură și au preferat să aștepte șoferii la mașină pentru a-i sancționa.

Avocatului Poporului și-a susținut recursul în interesul legii prin faptul că, în practica judecătorească, nu a existat un punct de vedere unitar privind interpretarea art. 39 din Codul Rutier, raportat la art. 102 și 105 din același act normativ.

Să vedem, mai întâi, ce prevăd aceste articole.

Potrivit art. 39, proprietarul unui vehicul este obligat să comunice Poliţiei Rutiere identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. La art. 102, pct. 14, se precizează că necomunicarea de către proprietarul unui vehicul a identităţii persoanei căreia i l-a încredinţat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni. În cazul persoanelor juridice, potrivit art. 105, pct. 10, amenda este prevăzută de clasa a V-a de sancţiuni.

Revenind la practica judecătorească, unele instanțe au apreciat că agenții Poliției Locale au competențe pentru a constata contravențiile de mai sus și pentru a aplica sancțiuni. Alte instanțe nu au recunoscut această competență, iar în alte cazuri, magistrații au considerat că procesele-verbale sunt întocmite legal, însă nu s-au pronunțat asupra competenței polițiștilor locali de a constata contravențiile.

La rândul lui, Avocatul Poporului a susținut că numai Poliția Rutieră poate da amenzi pentru necomunicarea de către proprietarul unui vehicul a identităţii persoanei căreia i l-a încredinţat.

Și asta pentru că, potrivit art. 109, alin. 1, din Codul Rutier, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei, de către polițiștii de frontieră. De asemenea, în Regulamentul de aplicare a Codului Rutier se precizează că polițiștii rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române.

Recurs în interesul legii admis de Curtea Supremă

Prin decizia nr. 11 din dosarul nr. 3/2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea Avocatului Poporului, stabilind că agenții Poliției Locale nici nu pot cere informații despre identitatea persoanei care a condus un autoturism, nici nu pot da amenzi pentru necomunicarea acestor date. „Doar agentul constatator din cadrul Poliţiei Rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate“, se arată în hotărârea Înaltei Curți.


Decizia Curții Supreme este obligatorie pentru toate instanțele de judecată de la data publicării în Monitorul Oficial (15 zile de la data motivării).

În Craiova, șoferii sunt așteptați de polițiști

Reprezentanții Poliției Locale Craiova spun că decizia Curții Supreme nu afectează activitatea agenților cu atribuții în domeniul circulației rutiere, pentru că aceștia nu au făcut apel la procedura identificării conducătorilor auto.

„Din comunicatul oficial al Înaltei Curți reiese faptul că instanța supremă a statuat că polițistul local are dreptul să aplice prevederile OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier – n.r.) raportat la competențele stipulate în Legea nr. 155/2010, cu excepția faptului că nu are posibilitatea să solicite proprietarului unui autovehicul date despre identitatea utilizatorului/conducătorului auto care a produs contravenția. Astfel, polițistul local, în condițiile în care depistează un autovehicul care încalcă prevederile OUG nr. 195/2002, nu are posibilitatea să identifice proprietarul și să-i solicite acestuia să comunice instituției datele utilizatorului autovehiculului ce se face vinovat de săvârșirea contravenției, având doar posibilitatea efectivă să acționeze în zona respectivă până la sosirea la autovehicul a conducătorului auto vinovat. Facem precizarea că, în activitatea sa, Poliția Locală a Municipiului Craiova nu a uzat de o asemenea procedură (asupra căreia s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție), deși alte instituții similare din țară o folosesc“, au explicat reprezentanții Poliției Locale Craiova.

Legea Poliției Locale

Potrivit Legii nr. 155/2010, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală poate aplica sancțiuni doar pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având și dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. De asemenea, agenții Poliției Locale pot aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având și dreptul de a opri șoferii acestor vehicule. În plus, mai pot da amenzi pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală, dar și pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zone pietonale, rezidenţiale, în parcuri şi zone de agrement.

 Comenteaza acum

Alte stiri

18 aprilie 2018

Vâlcea: Acţiuni ale poliţiei la Horezu

Polițiștii Poliției orașului Horezu au acționat în perioada 15-17 aprilie pentru menținerea unei stări de siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere, aplicând sancțiuni contravenționale de peste 10.000 de lei. După cum arată un ...
17 aprilie 2018

Comercianţii din Drăgăşani, amendaţi cu 44.000 de lei

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat în municipiul Drăgășani și în localitățile limitrofe pentru verificarea legalității activităților de comerț, aplicând sancțiuni contravenționale de 44.000 de lei. ...

Sumarul ediției de miercuri, 5 iulie 2017

Actualitate

» Cod roșu pentru mediul de afaceri
» Atenţionare de călătorie în Muntenegru din cauza incendiilor de vegetaţie
» Marea Britanie: Vânzările Dacia au crescut cu peste 45% în iunie
» Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, promulgată
» Fostul manager al SJU Constanţa, condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare
» Raed Arafat susține că nu mai trebuie prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
» Teleorman, codaş la bacalaureat: 53,95% de elevi au trecut examenul, nici o medie de 10
» Gorj: Mai multe persoane, printre care şi fostul primar din Padeş, trimise în judecată de DNA pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene
» Kovesi a semnat revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga (surse)
» Ministrul finanţelor şi-a dat demisia din funcţia de membru CA al Nuclearelectrica
» GRAFIC – Rata de promovare la BAC în ultimii 12 ani – De la 45% în 2011 şi 2012, la peste 70% acum

Publireportaj

» Muzeul Olteniei dă startul proiectului educativ “Matineu muzeal de vacanță”

Local

» Comuna Nicolae Titulescu, loc însemnat pe harta Olteniei
» Marius Oprescu, președintele CJ Olt, achitat în procesul de ucidere din culpă

Dolj

» Șpaga pentru un post de șofer la penitenciar – 5.000 de euro
» Mii de copii rămaşi acasă în urma fenomenului migraţiei masive: „Singur acasă“ – povestea copilului din 2017
» Uluitoarea poveste a licitației pentru cantonamentul din Luncă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Se repornesc semafoarele de pe bulevardul Dacia şi de la „Filantropia“
» Spital municipal – din septembrie, Water Park – din august
» Ceremonia transferului de autoritate a contingentului militar polonez ce va fi dislocat timp de 6 luni la Craiova va avea loc joi
» Cu WC-ul în curte la câţiva paşi de centrul Craiovei
» Pasajele Craiovei, în stare continuă de degradare
» Rezultatele la BAC
» Dolj: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor naturale în comuna Podari, sat Branişte
» Bacalaureat 2017: Promovabilitatea în Dolj este de 68,93%. La trei licee niciun elev nu a luat examenul
» Dolj: Un comisar șef de penitenciar este cercetat pentru trafic de influență după ce a cerut 5000 de euro unei persoane pentru o angajare
» Craiova: Volumul Elegia Vieţii, lansat mâine la Biblioteca “Aman”
» Craiova: Se repune în funcţiune semaforul din zona Spitalului Filantropia
» Stelian Bărăgan va fi cel de-al doilea viceprimar al Craiovei

Gorj

» Viceprimarul comunei Vladimir, „vizitat“ de poliţişti
» 100 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii în Gorj
» Lucrările la podul de la Turcineşti ar putea fi gata până la 1 noiembrie
» Gorj: Fermierii, învăţaţi cum să promoveze produsele tradiţionale
» Gorj: CEO Trading SRL merge an de an în pierdere
» Gorj: Cosmin Popescu şi Romanescu caută soluţii pentru salvarea sportului din judeţ

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cei mai rapizi poştaşi din ţară se întrec, sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: A V-a ediţie a simpozionului „Tradiţiile neamului românesc în context european”

Sport

» Gică Craioveanu îl creditează pe Mangia
» Cimpoeru și-a dus „republicanii“ la Izverna
» Se antrenează pentru Mondiale în Grădina Botanică
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a pierdut şi cu Dinamo Kiev
» Fotbal / Screciu: Vom da tot ce avem mai bun în noul sezon!

Sanatate

» Criza vaccinurilor pune în pericol copiii – Dr. Dalida Mosorescu: „Ar trebui depusă plângere penală“

Educatie

» 58,85% promovabilitate la bacalaureat
» Eroare la bacalaureat în Dolj: lucrare de 10 la matematică a primit nota 1
» Peste 2.700 de elevi doljeni au promovat bacalaureatul
» Rata de promovare la Bacalaureat este de 71,4% înainte de contestaţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top