8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIGPR: Grupare infracțională destructurată de autoritățile române și spaniole; prejudiciul - estimat la trei milioane de euro

IGPR: Grupare infracțională destructurată de autoritățile române și spaniole; prejudiciul – estimat la trei milioane de euro

Poliția Română și D.I.I.C.O.T. în colaborare cu autoritățile judiciare spaniole au destructurat o grupare infracțională formată din cetățeni din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania, care se ocupau cu înșelăciuni cu telefoane mobile de ultimă generație. Prejudiciul cauzat operatorilor de telefonie mobilă spanioli și persoanelor păgubite este estimat la 3.000.000 de euro.
Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu D.I.I.C.O.T.– ­Structura Centrală și B.T. Teleorman au participat la o acțiune internațională organizată pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în fraude informatice și înșelăciune în dauna unor operatori de telefonie mobilă de pe teritoriul Spaniei.
Activitatea de destructurare a grupării s-a derulat în două faze, ultima dintre acestea având loc luna aceasta, în Spania, autoritățile judiciare române fiind implicate în prima parte a operațiuni, desfășurată în cursul lunii aprilie a acestui an.
Membrii grupării ar fi obținut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, iar în baza acestora, ar fi comandat online telefoane mobile, pe care le-ar fi primit prin curier, în baza prezentării unor documente de identitate contrafăcute. Ulterior, telefoanele ar fi fost vândute prin intermediul altor complici, pe teritoriul Spaniei și României.
Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod este estimat la 3.000.000 de euro.
Autoritățile judiciare din Spania au transmis o comisie rogatorie internațională, în cauză fiind emise mandate europene de arestare pe numele a trei dintre membri, localizați pe teritoriul României, precum și un mandat de percheziție.
Concomitent, instanța de judecată din România a emis 3 mandate de percheziție la adresele membrilor grupării, care făceau obiectul cercetărilor într-o cauză aflată în instrumentareaautorităților române.
Astfel, la data de 4 aprilie a.c., polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, S.C.C.O. Teleorman și I.P.J. Teleorman, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și B.T. Teleorman, în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza orașului Turnu Măgurele au fost ridicate 4 laptop-uri, două televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și înscrisuri.
Pe teritoriul Spaniei, polițiștii spanioli au acționat în Madrid, Valencia, Aragon și Catalunia, fiind puse în aplicare 13 mandate de percheziție și reținute 26 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS