17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎCCJ respinge cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Ghiță în dosarul "Ponta-Blair"

ÎCCJ respinge cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Ghiță în dosarul „Ponta-Blair”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, joi, propunerea procurorilor DNA Ploiești de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul cunoscut sub numele „Ghiță-Ponta-Blair”, informează Agerpres.
Inițial, pe 6 iunie, un judecător de la Instanța supremă a decis emiterea unui mandat pe numele lui Ghiță în acest dosar, însă fostul deputat a făcut contestație, admisă joi de un alt complet de judecată de la ÎCCJ. Decizia este definitivă.
După ce a fugit din țară, pe numele lui Ghiță au fost emise două mandate de arestare în lipsă, unul dat de Înalta Curte și unul de Curtea de Apel Ploiești. Fostul deputat se află în prezent în Serbia, de unde autoritățile române încearcă să îl extrădeze.
Sebastian Ghiță a fost eliberat, în luna mai, din arestul Poliției de la Belgrad în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro. El are obligativitatea de a nu părăsi capitala Serbiei și de a se prezenta la poliție la datele de 1 și 15 ale fiecărei luni până la soluționarea dosarului ce i-a fost deschis în instanță pentru utilizarea unei identități false. Sebastian Ghiță le-a declarat judecătorilor sârbi că nu este de acord cu cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România întrucât „este persecutat politic”.
În dosarul cunoscut sub numele „Ghiță-Ponta-Blair”, fostul deputat este cercetat pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect și instigare la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS