10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Partidul lui Emmanuel Macron, victorie majoră în alegerile parlamentare

Franţa: Partidul lui Emmanuel Macron, victorie majoră în alegerile parlamentare

În alegerile parlamentare din Franța, potrivit rezultatelor definitive, – cu excepţia celor 11 mandate pentru francezii din străinătate – La Republique en Marche (REM) şi aliatul său, MoDem, au obţinut 351 de mandate – cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate. Astfel, partidul lui Emmanuel Macron va avea cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a.
Presa comentează însă că noul record de absenteism (57%, faţă de 51,3% în primul tur de scrutin) arată că alegătorii au refuzat să participe la vot și să acorde  un vot în alb formațiunii tânărului președinte francez.
Din totalul de 351 de mandate obţinute de majoritatea prezidenţială, MoDem, formaţiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 şi ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent. Alianţa dintre Les Republicains (LR) şi UDI a obţinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.
Partidul Socialist (PS)nnu a câştigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Naţională, însă mai puţin catastrofal decât anticipau unii analişti.
Frontul Naţional a primit opt mandate, iar preşedinta sa Marine Le Pen, va intra pentru prima dată în camera inferioară a Parlamentului. Şi partenerul său de viaţă, Louis Aliot, a obţinut un mandat.
Aşa cum cere tradiţia, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marţi demisia Guvernului său şi să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.
După acest scrutin, Emmanuel Macron are mâinile libere pentru a-şi aplica programul, primele măsuri aşteptate fiind cele legate de „moralizarea vieţii publice” şi reforma dreptului la muncă.
Următorul scrutin din Franţa va avea loc pe 24 septembrie, când vor fi aleşi jumătate din membrii Senatului, cameră dominată în prezent de dreapta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS