16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDarius Vâlcov, aşteptat la instanţa supremă în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă

Darius Vâlcov, aşteptat la instanţa supremă în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă luni un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Numele lui Darius Vâlcov a revenit în actualitate după ce a întocmit raportul de evaluare a miniştrilor din Guvernul Grindeanu, deşi el nu mai este membru PSD, scrie Agerpres.

În acest dosar, alături de Vâlcov sunt judecaţi Lucian Petruţ Susala (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.

Procurorii DNA susţin , în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologică Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt ), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatră Olt şi Drăgăneşti, îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt’, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoavă‘, ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatinaşi ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatră-Olt’.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt’, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord sumele de bani -i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăti în contul societăţii.

În perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

De asemenea, în perioada 2012- 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

În scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, Darius Vâlcov a derulat, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, un mecanism financiar fictiv între Tehnologică Radion şi o altă firma, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără această societate presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Susala, Petre Timofte şi Constantin Tomescu şi a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţă şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

Procurorii susţin acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub formă unor opere de artă şi sub formă unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

În timpul anchetei, Darius Vâlcov l-a denunţat la DNA pe Vasile Blaga, susţinând acesta a făcut intervenţii pentru firma Tehnologică Radion câştige contracte de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS