16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine decide câştigătorul în războiul Dragnea - Grindeanu

Cine decide câştigătorul în războiul Dragnea – Grindeanu

Bătălia finală are loc săptămâna viitoare în parlament, la moţiunea de cenzură anunţată de PSD şi ALDE. Asistăm la o premieră politică ruşinoasă. Un partid aflat la guvernare îşi atacă în parlament propriul guvern după ce şi-a exclus din rândurile sale premierul în funcţie, fără alt motiv serios în afară de ambiţiile de putere şi calculele individuale ale liderului său. Vor urma zile de foc în care cuvintele de ordine vor fi negociere, trădare şi cumpărare de voturi cu orice preţ. Meciul încă nu s-a jucat, iar cei care pot înclina balanţa sunt, din nou, cei de la UDMR.
PSD şi ALDE depun moţiunea luni, ar urma să fie votată undeva miercuri sau joi. Până atunci, cele două tabere vor duce bătălia de convingere om cu om. Dragnea trebuie să facă rost de 233 de voturi, dar nu poate conta integral pe voturile parlamentarilor PSD şi ALDE. De acolo pot apărea surprize, astfel că va avea nevoie de toate celelalte voturi posibile, în primul rând de la UDMR şi minorităţi. Cu cei câţiva parlamentari, PMP este şi el important într-o bătălie în care fiecare vot contează. Traian Băsescu a dat deja un semn din care se înţelege că nu-l va susţine pe Dragnea. N-aş conta însă prea mult pe asta.
Prin urmare, devin cruciale voturile UDMR şi ale minorităţilor. Liderii maghiari vor profita în mod previzibil pentru a obţine maximum din această criză politică din interiorul partidului de guvernământ. Un prim set de revendicări l-au făcut deja cunoscut în proiectul de modificare a legii administraţiei publice locale. Vor intra la guvernare? Asta e mai greu de crezut, situaţia este fluidă şi nu vor risca o poziţionare atât de fermă. Pe mâna cui vor juca? Iarăşi e dificil de anticipat.
Cu Dragnea au încheiat un acord de colaborare parlamentară, dar un vot împotriva lui Grindeanu ar echivala cu un act de ostilitate împotriva unui guvern cu şanse de a rămâne în funcţie. Vor merge probabil pe mâna celui care le oferă mai mult, vor juca şi ei un fel de ruletă rusească. Dacă maghiarii pică în tabăra învinşilor riscă decuplarea totală de la resurse şi ruperea oricăror punţi cu puterea. Un glonţ în talpă. În tot cazul, voturile lor par decisive în bătălia Dragnea – Grindeanu din parlament.
Nu cred că Liviu Dragnea s-a gândit până aici şi pare să fi mizat mereu pe faptul că Sorin Grindeanu cedează şi pleacă singur. Moţiunea de cenzură este o loterie din care poate ieşi câştigător sau perdant. Nu-şi imaginează nimeni că, dacă pierde, Dragnea predă partidul rivalilor săi, dar îi va fi dificil să mai supravieţuiască în poziţia de lider prea mult. În plus, în PSD se vor naşte premisele unei fracturi interne majore. În caz că iese învingător, cu toată excluderea din PSD, Grindeanu devine rapid un pol de putere, exact de ce se temea Dragnea în gura mare în ziua în care l-a instalat premier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS