10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi să voteze la alegerile parlamentare

47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi să voteze la alegerile parlamentare

Aproximativ 47 milioane de francezi din totalul de peste 66 de milioane pot să voteze, duminică, în primul tur al alegerilor parlamentare la care participă 7.882 de candidaţi, iar urnele de vot vor fi deschise între orele locale 08.00 şi 20.00 (09.00-21.00, ora României), informează Mediafax.
Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională (camera inferioară), cu 577 de membri, şi Senat (camera superioară), cu 348 membri.
Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor de şase ani. Senatul reprezintă colectivităţile teritoriale ale Republicii, precum şi cetăţenii francezi rezidenţi în alte ţări.
Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa. 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.
Senatorii sunt aleşi de către un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputaţi, consilieri regionali sau generali, delegaţiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din străinătate.
Pentru alegerile legislative din Franţa, partidele sunt obligate să prezinte liste în care femeile reprezintă 50% din numărul total de candidaţi.
Electoratul francez este format din toţi cetăţenii cu vârsta de peste 18 ani, înregistraţi la secţiile de votare. Înregistrarea nu este obligatorie, dar lipsa acesteia duce la imposibilitatea de a vota.
Candidaţii trebuie să câştige o majoritate în primul tur (şi sprijinul a 25% dintre alegătorii înregistraţi) sau o pluralitate în turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidenţiale, când doar primii doi candidaţi ajung în al doilea tur de scrutin, în alegerile legislative toţi candidaţii care sunt votaţi de peste 12,5% dintre alegătorii înregistraţi ajung în turul secund.
Primul sondaj exit poll va fi prezentat imediat după închiderea urnelor.
Turul al doilea al alegerilor parlamentare este programat pentru duminică, 18 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS