14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017. Medicii și profesorii vor primi doar 25% abia la 1 ianuarie 2018

Salariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017. Medicii și profesorii vor primi doar 25% abia la 1 ianuarie 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. De la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017, scrie digi24.ro. „De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creșterea de 25%, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 – n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat și la Camera Deputaților”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Cu alte cuvinte, rezultă din declarația ministrului Muncii, că până la 1 ianuarie 2018, nu ar urma să fie operată vreo modificare, deși, în varianta inițială a proiectului legii salarizării, variantă concepută de PSD și asumată de parlamentarii puterii, primele majorări se acordau de la 1 iulie 2017. Concret, de la 1 iulie 2017, urma să se majoreze cu 20% soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor. Tot de atunci, era preconizată majorarea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.

Totodată, în cazul medicilor, care ar fi urmat să li se dubleze salariile de la 1 ianuarie 2018, vor fi nevoiți să se mulțumească cu 25% în plus la salariu. Cu mai puțin, adică 25% în loc de 50% – ar urma să se mulțumească, potrivit ministrului Muncii, și angajații din sistemul de Învățământ. Ministrul Muncii a făcut anunțul referitor la decalarea calendarului privind majorările după o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Comisia de muncă din Camera Deputaților trebuia să se reunească, marți dimineață, pentru a dat un ultim vot înainte ca proiectul legii salarizării să intre în plen. Ședința a fost amânată, însă, pe fondul discuțiilor legate de depășirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2020. Ședința Comisiei de muncă era programată pentru ora 11.00, dar a fost amânată pentru ora 14.00. Deputații din comisie ar fi trebuit să voteze raportul cu amendamente întocmit la legea salarizării unitare, astfel încât proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului de miercuri. Săptămâna trecută, Comisia de muncă a dezbătut aproape în întregime proiectul și, față de varianta adoptată de Senat, a aprobat noi amendamente, constând în majorări de salarii și sporuri, dar și în scăderea indemnizațiilor primarilor de orașe. În categoria majorărilor intră aprobarea unui spor de 15% „pentru complexitatea muncii” funcţionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din cadrul Parlamentului. Totodată, Comisia de muncă a Camerei a aprobat o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. Au fost, totodată, majorate salariile mai multor categorii de funcţii din cadrul Consiliului Concurenţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS