10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanţarea sistemului sanitar, spre cota de avarie: sub 40% dintre români mai plătesc contribuţia la sănătate

Finanţarea sistemului sanitar, spre cota de avarie: sub 40% dintre români mai plătesc contribuţia la sănătate

Ponderea românilor care au asigurare socială de sănătate şi care plătesc efectiv contribuţia (CASS) a scăzut cu circa 10 puncte procentuale, la sub 40% din numărul total de asiguraţi. Concret, sub 6,8 milioane de români virează bani la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din care e finanţat sistemul sanitar. În prezent, avem peste 10,3 milioane de români care nu plătesc CASS, după ce Guvernul a decis să scutească circa 2 milioane de pensionari de la plata contribuţiei la sănătate.
La 1 ianuarie 2017, aveam în jur de 17,1 milioane de români asiguraţi la sănătate, potrivit celor mai recente date ale CNAS. În prezent, sub 40% dintre aceştia plătesc efectiv contribuţia la sănătate (CASS), adică în jur de 6,79 de milioane de români. În februarie 2017, ponderea celor care finanţează sistemul sanitar a scăzut cu circa 10 puncte procentuale faţă de nivelul din 2016, potrivit datelor comparate anual de economica.net.
Avem în prezent peste 10,31 de milioane de români asiguraţi la sănătate fără plata CASS, după ce în luna ianuarie, aproape 2 milioane de pensionari au fost scutiţi de la plata contribuţiei. Aceasta înseamnă că peste 60% dintre asiguraţii la sănătate nu plătesc CASS, arată informaţiile CNAS.
Cei mai mulţi dintre  cei care finanţează sistemul sanitar românesc sunt salariaţi şi categorii asimilate (6.02 milioane de oameni), persoane cu venituri din activităţi independente (peste 292.000) şi persoane care plătesc CASS la salariul minim brut pe economie (aproape 165.000 de oameni).
Peste 60% dintre românii care beneficiază de asigurarea socială de sănătate sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS).
Contret, peste 10,31 milioane de români sunt asiguraţi la Sănătate fără să plătească CASS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS