Zeci de mii de credincioși printre care și președintele Ungariei, la slujba de Rusalii din Harghita

Autori


Zeci de mii de persoane, între care şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, soţia sa, Anita Herczegh şi vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt asistă, sâmbătă la prânz, la slujba de Rusaliile catolice oficiată pe muntele Şumuleul Mic din Harghita, transmite mediafax. Familia prezidenţială ungară se află, sâmbătă, în România, şi s-a alăturat pelerinilor sâmbătă, la Biserica franciscană din Şumuleu Ciuc, la fel ca în fiecare an.De asemenea, între cei zeci de mii de participanţi la procesiune se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Pelerinii au venit din toată Europa, dar şi din SUA sau Australia şi s-au rugat la Fecioara Maria pentru sănătate, potrivit tradiţiei.Mulţi credincioşi au urcat muntele în genunchi şi pe coate, desculţi, pe coasta abruptă a muntelui, numită “Drumul Crucii”.

Sfânta Liturghie de Rusalii este oficiată de Nunţiul Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia şi a început după ora 12.00. Mulţi credincioşi au urcat muntele în genunchi şi pe coate, desculţi, pe coasta abruptă a muntelui, numită “Drumul Crucii”.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara.


Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.

Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 3 iunie 2017

Top