12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA

Guvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA către instituțiile care au competențe în domeniu, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, citată de Agerpres.
„Astăzi, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhicunoscuta arhivă SIPA. Documentele (…), după inventarierea și eventuala modificare a gradului de clasificare a lor, vor fi predate către instituțiile care au competențe în domeniu”, a spus Alina Petrescu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, proiectul de hotărâre s-a aflat în consultare publică timp de aproape un an.
„Hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe site-ul Ministerului Justiției încă de anul trecut, mai exact din 25.07.2016. Este și acum acest proiect postat pe site, deci condiția de consultare publică nu doar că este îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puțin, de un an”, a arătat Alina Petrescu.
Conform acesteia, comisia care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA va fi formată din cinci membri, doi numiți prin ordin al ministrului Justiției, din cadrul ministerului, doi propuși de Secretariatul General al Guvernului și unul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Întrebată de ce acest proiect de hotărâre s-a aflat pe ordinea suplimentară a ședinței de miercuri a Guvernului și nu pe agenda de zi anunțată de Executiv, Alina Petrescu a răspuns: „Este decizia domnului ministru al Justiției. (…) A avut toate avizele în momentul în care domnul ministru a venit la ședință. În momentul în care domnul ministru a venit la ședință, ordinea de zi era deja conturată, în consecință acest proiect a intrat pe ordinea suplimentară”.
Totodată, chestionată dacă acest proiect de HG a fost elaborat de fostul ministru al Justiției Raluca Prună, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că „au fost operate și o serie de modificări pe acest proiect”.
La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe ordinea de zi suplimentară.
La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate „în mod adecvat”.
Potrivit ministrului Justiției, într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS