13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis: Eu cred în continuare că baza NATO este relaţia transatlantică şi ea este şi rămâne vitală. Această relaţie nu poate să dispară

Klaus Iohannis: Eu cred în continuare că baza NATO este relaţia transatlantică şi ea este şi rămâne vitală. Această relaţie nu poate să dispară

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că el crede „în continuare că baza NATO este relaţia transatlantică şi ea este şi rămâne vitală pentru modul în care vor evolua şi Europa, şi America de Nord, scrie Hotnews. Această relaţie nu poate să dispară, ea poate să fie mai intensă sau mai puţin intensă, dar ele rămân, aceste relaţii“ Iohannis a făcut aceste declaraţii în contextul în care a fost invitat de jurnalişti să comenteze afirmaţiile Angelei Merkel, care catalogase, duminică, drept „aproape încheiată” vremea în care încrederea prevala, într-o aparenţă aluzie la relaţiile dintre Europa şi Statele Unite, puse la grea încercare în timpul turneului efectuat de preşedintele american Donald Trump în Europa.

„Perioada în care ne puteam baza în totalitate unii de alţii e aproape încheiată. Este sentimentul pe care l-am trăit în aceste ultime zile“, spunea duminică Merkel în timpul unui miting electoral desfăşurat la Munchen, în sudul Germaniei. „Noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în mâini”, a adăugat ea. „Trebuie să ne batem pentru propriul destin”, a continuat şefa guvernului german, potrivit căreia relaţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron trebuie să fie cu atât mai strânse.

Klaus Iohannis consideră însă că „Această declaraţie (a Angelei Merkel – n.red.) poate a apărut în baza unor aşteptări care nu au fost atinse la summit-ul NATO. Această relaţie nu poate să dispară, ea poate să fie mai intensă sau mai puţin intensă, dar ele rămân, aceste relaţii.”

„România este de părere că relaţia transatlantică trebuie să fie cât de solidă se poate”, a încheiat şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS