21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLansare de carte la Bookfest Bucureşti: „Popa’S, printre mai marii lumii“ / Ion Jianu în dialog cu Ştefan Popa - Popa’S

Lansare de carte la Bookfest Bucureşti: „Popa’S, printre mai marii lumii“ / Ion Jianu în dialog cu Ştefan Popa – Popa’S

Duminică, în ultima zi a Târgului de carte Bookfest Bucureşti, se lansează cartea publicistului craiovean Ion Jianu, „Popa’S, printre mai marii lumii“ / Ion Jianu în dialog cu Ştefan Popa – Popa’S. Volumul, apărut la Editura EIKON Bucureşti, este prefaţat de Dan Puric („Popa’S, un supravieţuitor cu geniu“).
Cităm de cuvântul înainte: „Întotdeauna când am văzut caricaturile lui Ştefan Popa-Popa’S, m-am gândit că el este un supravieţuitor cu geniu. Singurul care a supravieţuit când a apărut cinematograful sonor făcând un cinematograf mut a fost Charlie Chaplin… De ce spun că Ştefan este un supravieţuitor cu geniu? Omul politic de astăzi nu mai este cel de acum 40-50 de ani, adică nu mai este o presiune, nu mai este tensiune, nu mai este dictator, nu mai este chiar o personalitate. Omul politic român de astăzi – datorită să zicem acestei situaţii pe care unii o numesc democraţie, dar e departe de a fi democraţie – ajunge să fie el însuşi o caricatură, un degenerat. Cum poate să existe Ştefan şi să facă caricaturi la… caricaturi şi totuşi ele să nu moară? Şi atunci m-am gândit foarte mult la faptul că el nu a făcut nici o concesie. Ştefan nu face nici un fel de concesie acestei degradări a omului politic. Şi îşi duce vocaţia cu o bucurie de copil împuşcând doi iepuri dintr-o dată. Odată salvează caricaturile originale de la moarte, de la deces, dându-le viaţă în expoziţii şi, în al doilea rând, dezinhibă spaţiul politic de seriozitate… De fapt, spaţiul politic românesc nu e marcat de seriozitate, ci e marcat de un soi de crispare sau, să zicem, inhibiţie sufletească. Ştefan le dezinhibă… Se joacă precum un copil şi parcă îi redă fiecărui om politic bucuria de a fi. O carte cu şi despre Ştefan Popa-Popa’S e binevenită…“.
Autorul volumului, Ion Jianu: „Acest volum de conversaţii cu «regele caricaturii », Ştefan Popa – Popa‘S, este unul în care o personalitate se mărturiseşte pe sine cu sinceritate şi patos şi în care nu poate ocoli marile deziluzii ale Domniei sale, ca şi ale noastre, de altfel, faţă de clasa politică din România acestor ani tulburi. Interlocutorul subsemnatului este extrem de tranşant, afirmând, cu argumente, că societatea noastră este în prezent într-o fază de descompunere, de cădere liberă: «Din nefericire pentru poporul român, cei care ne conduc, “elitele” de astăzi, sunt pseudoelite, sunt oameni puşi în funcţii că aşa vor muşchii lor. Ei, conducătorii de azi, politrucii, au preocupări meschine, doar salvarea intereselor lor financiare». Cât adevăr!“.
Evenimentul lansării are loc duminică, începând cu ora 18.00, la Scena AGORA, pavilionul C 5 (Romexpo). Invitat: Ion Jianu; moderator: Valentin Ajder, directorul editurii EIKON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS