22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA

Tudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei a declarat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhivă SIPA „cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”, potrivit Hotnews.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare pentru desecretizarea arhivelor ŞIPA, că va citi scrisoarea şi că va desecretiza. „CSM a trimis, să nu îi spunem solicitare, pentru că CSM nu îmi solicită mie, au cerut relaţii (…). Au ajuns la Ministerul Justiţiei aseară, după orele 9.00, le-am primit acum. Sigur, merg la şedinţa, la CSM. Voi citi şi eu scrisoarea, voi vedea şi le voi comunica răspunsul” a declarat ministrul Justiţiei, acesta adăugând apoi:”Voi desecretiza arhivă SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.

Declaraţia fermă vine după ce, marţi seară, Tudorel Toader a comentat cu grijă subiectul, spunând că mai întâi trebuie să vadă nivelul de secretizare şi cui îi revine competenţă desecretizării. „Arhivă se găseşte la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Acum am avut întrevedere cu directorul ANP că să mă interesez de condiţiile în care se află. Am vorbit şi cu cei care au administrat arhivă în trecut. Mă voi documenta riguros cu privire la istoricul acestei arhive să vedem perioada în care sunt informaţii (…). Trebuie să vedem nivelul de secretizare, din moment ce nu am fost acolo nu ştiu ce este acolo, pentru că în funcţie de nivelul de secretizare vedem şi cui îi revine competenţă desecretizării. Dacă e la nivel de ministru, dacă e la nivel de Guvern, dacă o fi la nivel de CSAT, deşi nu, sau sper să nu fie informaţii atât de importante pentru siguranţă statului în arhivă de la ANP”, a declarat Tudorel Toader, la Digi 24, potrivit Agerpres. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat marţi în favoarea formulării unei adrese către Ministerul Justiţiei prin care se va cere reprezentanţilor MJ detalii privind arhivă ŞIPA. „S-a hotărât transmiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a da detalii privind arhivă ŞIPA, că, în funcţie de asta, după ce ştim exact situaţia de fapt, să ştim cum acţionăm. Am cerut să aflăm care e situaţia arhivei ŞIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desfiinţarea arhivei ŞIPA, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta”, a precizat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, la ieşirea de la CSM, potrivit Agerpres.
Evenimentul Zilei a scris că parte din arhivă SIPA – care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor – a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, că structura în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut ŞIPA în subordinea MJ, pentru că structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠, potrivit News.ro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS