14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtac cibernetic mondial: Situația pare să se fi stabilizat, potrivit Europol

Atac cibernetic mondial: Situația pare să se fi stabilizat, potrivit Europol

Guvernele și companiile europene păreau să fi evitat luni dimineață un „haos cibernetic“, a estimat Oficiul European de Poliție (Europol), citat de France Presse. „Numărul victimelor nu pare să fi crescut, iar situația pare stabilă în Europa, ceea ce este un succes. Se pare că au fost numeroși responsabili de securitate pe internet care și-au făcut munca în weekend și au procedat la actualizarea programelor de securitate“, a declarat un purtător de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oorth, scrie Agerpres.

Potrivit Europol, peste 200.000 de calculatoare din întreaga lume au fost afectate în timpul weekendului într-un atac fără precedent. Directorul Europol, Rob Wainwright, își exprimase duminică îngrijorarea față de o posibilă creștere a numărului de victime „atunci când oamenii se vor întoarce la muncă luni și își vor deschide calculatoarele“. „Noi nu am mai văzut așa ceva“, a adăugat Wainwrigh, într-o intervenție la postul britanic de televiziune ITV.

Atacul a început vineri și a afectat bănci, spitale și agenții guvernamentale în cel puțin 150 de țări. Sute de mii de calculatoare, în special în Europa, au fost infectate cu un virus de răscumpărare într-un atac de tip ransomware, exploatând o falie în sistemele Windows. „Este încă prea devreme pentru a spune cine se află în spatele tuturor acestor lucruri, dar lucrăm la un instrument de decriptare“, a declarat Op Gen Oorth. Virusul utilizat, denumit WannaCry, s-a răspândit cu o viteză fără precedent și a combinat pentru prima dată funcțiile de malware și ‘vierme informatic’. Acesta blochează fișierele utilizatorilor și le cere să achite suma 300 de dolari (275 de euro) pentru redarea accesului, recompensa fiind cerută în moneda virtuală bitcoin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS