11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană a scăzut şi mai mult prognoza de creştere economică a României, sub previziunea pe care Guvernul şi-a facut bugetul.

Comisia Europeană a scăzut şi mai mult prognoza de creştere economică a României, sub previziunea pe care Guvernul şi-a facut bugetul.

Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 4,3% in anul 2017, sub previziunea de 5,2% pe care Guvernul a fundamentat bugetul pe anul 2017, iar deficitul bugetar ar urma sa sara de limita de 3%, conform Prognozei de primavara prezentate joi de Comisia Europeana, informează HotNews.ro. Executivul comunitar atrage atentia asupra efectelor leii unitare de salarizare in sectorul public, care prezinta un risc semnificativ asupra economiei Romaniei.

Astfel, Comisia Europeana isi inrautateste usor prognoza de crestere pentru Romania, de la 4,4% in februarie la 4,3% acum. In schimb, estimarea deficitului bugetar ceva mai buna: 3,5% din produsul intern brut in anul 2017, fata de 3,6% in prognoza emisa in februarie, dar oricum peste limita de 3% peste care Uniunea Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv si oricum peste tinta asumata de guvernul Grindeanu la constituirea bugetului de stat pe anul 2017, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.

In 2018, deficitul ar urma sa se adanceasca la 3,7% din PIB, din cauza legii unitare de salarizare a bugetarilor.

„Proiectul legii de salarizare unitara ridica un risc semnificativ asupra prognozei fiscale, cu un potential impact de 2% la deficit in anul 2018. Forma sa finala si calendarul nu erau cunoscute la data realizarii acestei prognoze” – mentioneaza Comisia Europeana in prognoza de primavara.

In schimb, si ieri premierul Sorin Grindeanu a subliniat ca se bazeaza in continuare pe o estimare de crestre de 5,2% in anul 2017, condorm datelor Comisiei Nationale de Prognoza. „Noi am spus la inceputul anului si atunci cand am venit cu bugetul in Parlament ca prognoza noastra sau prognoza luata de la Comisia Nationala de Prognoza este de 5,2 %, crestere economica si ne mentinem in anul 2017”, a spus Grindeanu, la postul TV Antena 3.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS