12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea graţierii intră astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final

Legea graţierii intră astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final

Proiectul de lege al graţierii, finalizat joi de Comisia juridică, urmează să între astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot astăzi, senatorii jurişti vor adopta raportul de admitere al actului normativ, scrie news.ro. „Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu că proiectul de lege să între la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile“, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi, scrie Hotnews.

Senatorii jurişti au stabilit să centralizeze până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând că aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să între, în aceeaşi zi, în plenul Senatului. Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, în prima şedinţa dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urmă să fie gratiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani. De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsa cu închisoarea de până în zece ani. „Se gratiaza în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urmă să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi. Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.
Potrivit amendamentului, „se gratiaza în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârstă de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL). De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârstă peste 70 de ani se gratiaza în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc. „Se gratiaza în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârstă de peste 60 de ani”, se arată într-un amendament adoptat marţi de senatorii jurişti la proiectul de lege al graţierii.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. „Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani“, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti. Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu „rea credinţă” ducând la revocarea clemenţei. „Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la dată aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoană condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în nouă formulă a textului. Amendamentele formulate de fostul preşedinte al României Traian Băsescu au fost respinse de Comisia juridică a Senatului. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în 6 ani de închisoare, graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi majorarea la trei ani a termenului în care cei graţiaţi trebuie să achite prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi.

După ce miercuri senatorii jurişti adoptaseră amendamentele social-democraţilor Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice cu propunerea lui Traian Băsescu, de graţiere a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, joi aceştia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de corupţie, precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, au fost excluse de la a fi gratiate. Tot joi, senatorii jurişti au respins un alt amendament al lui Traian Băsescu prin care acesta propunea graţierea celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi au votat împotriva propunerii că persoanele condamnate pentru conflict de interese să fie, de asemenea, gratiate. Duminică seară, în pofida ploii, câteva sute de persoane au protestat din nou în Piaţă Victoriei faţă de Legea graţierii, ei mergând în marş până la Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS