5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană dă în judecată România pentru legislaţia în domeniul gunoiului

Comisia Europeană dă în judecată România pentru legislaţia în domeniul gunoiului

Comisia Europeană a decis să trimită România în faţă Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, într-o procedura de infringement, pentru că ţară nu şi-ar fi îndeplinit obligaţia de a îşi actualiza legislaţia naţională privind deşeurile conform unei directive a UE.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, remis HotNews, executivul european susţine că România nu şi-a indeplnit „obligaţia de a revizui şi adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) şi ale economiei circulare”.

„În pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autorităţile române nu şi-au îndeplinit obligaţia de a revizui şi actualiza planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013. Comisia a iniţiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în septembrie 2015 şi a trimis României un aviz motivat în mai 2016, solicitându-le autorităţilor să adopte rapid aceste instrumente de baza prevăzute de legislaţia în materie de deşeuri” – susţine Bruxelles-ul.

Directiva-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98 / CE) urmăreşte protejarea mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii şi gestionării deşeurilor şi prin reducerea impactului global al utilizării resurselor şi prin îmbunătăţirea eficienţei acesteia.

În conformitate cu directiva, statele membre trebuia să adopte planuri naţionale de gestionare a deşeurilor până la 12 decembrie 2010 şi programe de prevenire a generării deşeurilor până la 12 decembrie 2013.

Aceste planuri şi programe trebuie să vizeze reducerea impactului deşeurilor asupra sănătăţii umane şi a mediului şi îmbunătăţirea eficienţei utilizării resurselor în întreagă UE. Ele reprezintă, de asemenea, o cheie pentru accesarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului pentru dezvoltarea unei infrastructuri durabile de gestionare a deşeurilor. Statele membre trebuie să îşi reevalueze planurile de gestionare a deşeurilor cel puţin o dată la şase ani şi să le revizuiască, după caz.

România este unul dintre statele membre cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor solide municipale, cu cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor la gropile de gunoi, de 72%, cu mult peste media UE de 25,6%, conform datelor Comisiei Europene de la nivelul anului 2015.

Tot joi Comisia Europeană a decis să trimită şi Slovenia în faţă justiţiei UE, pentru faptul că această ţară „nu a închis şi nu a reabilitat 28 de depozite ilegale de deşeuri care reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS