10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputaţii jurişti au votat ca deţinuţii să primească o reducere de 6 zile din pedeapsă la fiecare 30 de zile în condiţii necorespunzătoare

Deputaţii jurişti au votat ca deţinuţii să primească o reducere de 6 zile din pedeapsă la fiecare 30 de zile în condiţii necorespunzătoare

Comisia juridică a adoptat un amendament la proiectul de lege de modificarea a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate prin care deţinuţii să beneficieze de o reducere de 6 zile din pedeapsa la fiecare 30 de zile în condiţii necorespunzătoare, informează HotNews.ro.

Termenul de 6 zile a fost propus de Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice (PSD), după ce a fost respinsă propunerea formulată de deputatul UDMR Marton Arpad, de 9 zile.

Cum sunt definite condiţiile necorespunzătoare de detenţie, potrivit amendamentului votat:

(3) În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:

a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţă grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă.

b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilităţii de a folosi toaletă în privat şi de a se respectă normele sanitare de baza precum şi a cerinţelor de igienă.

f) existenţa infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Acestea se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Autorii amendamentului sunt deputaţii de la PSD, ALDE, UDMR din comisia juridică.

(4) Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoană a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiul de detenţie având condiţii necorespunzătoare.

Dezbaterile pe acest proiect continuă şi marţi în comisia juridică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS