17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArafat: Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient; 6.045 de sirene funcționale

Arafat: Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient; 6.045 de sirene funcționale

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetățeni, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, precizând că din numărul total al echipamentelor de avertizare și alarmare, pe timpul exercițiilor desfășurate, gradul de audibilitate a fost de 48%, scrie Agerpres.

Totodată, el a subliniat necesitatea creșterii de echipamente de avertizare și alarmare și a atras atenția că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populație.

Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exercițiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcționale, iar 635 nu au funcționat.

Prezent la conferință, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenția că, deși se cunoșteau date despre exercițiu — zile, ore — nu există un sistem eficient de alertare al populației, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.

”Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăți în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluții alternative, una fiind aplicația departamentului care funcționează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat oficialul MAI pentru Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS