6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum Turcia: Erdogan le recomandă observatorilor europeni „să stea la locul lor“

Referendum Turcia: Erdogan le recomandă observatorilor europeni „să stea la locul lor“

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni reprezentanților OSCE și ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituțional de duminică din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidențiale, „să stea la locul lor”, după ce au publicat un raport preliminar critic, potrivit AFP, Reuters și Rbtf, citate de Agerpres.
„Ei pregătesc un raport pe placul lor (…)”, a spus Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs la palatul prezidențial din Ankara, recomandându-le „să stea la locul lor”. „…Nu vom ține cont de niciun raport pe care îl veți pregăti”, a adăugat el, în condițiile în care OSCE și Consiliul Europei au estimat că referendumul a fost desfășurat în condiții inechitabile.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm față de Uniunea Europeană, invocând organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE. „Ei ne fac să așteptăm la ușa Uniunii Europene de 54 ani, nu-i așa ? (…) Vom putea merge în fața poporului nostru și vom asculta decizia sa”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul acestui discurs virulent la palatul prezidențial. Relațiile dintre Ankara și UE s-au tensionat puternic în ultimele luni, președintele turc acuzându-i pe unii lideri europeni de recurgerea la „practici naziste” după anularea unor mitinguri pro-Erdogan, în special în Germania și Olanda. „Uniunea Europeana amenință să înghețe negocierile. La drept vorbind, aceasta nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!’, a adăugat președintele turc.
De asemenea, el a reiterat faptul că ar aproba reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul unui vot în acest sens în parlament, în caz contrar se va organiza un referendum pe această temă.
Premierul turc Binali Yildrim a anunțat duminică seara victoria „Da”-ului la referendumul asupra unei reforme a Legii fundamentale cu 51,36% din voturi. Prin acest referendum, Turcia deschide calea către un regim care concentrează toată puterea în mâinile unui singur om, președintele, în persoana lui Recep Tayyip Erdogan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS