3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum în Turcia: Comisia electorală anunță victoria "da"

Referendum în Turcia: Comisia electorală anunță victoria „da”

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei „da” la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Rezultatele sunt neoficiale, a precizat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el.

Numărul de voturi pentru modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării, era cu 1,25 milioane mai mare decât numărul de voturi împotrivă. În momentul anunțului, mai erau de numărat doar 600.000 de voturi.

Guven a explicat că YSK a decis să ia în considerare și buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie, cu excepția cazurilor în care se dovedesc fraude. Motivul deciziei a fost numărul mare de plângeri privind lipsa ștampilei respective. Decizia a fost luată înainte de introducerea voturilor în sistem, iar membri ai Partidului Justiției și Dezvoltării, de guvernământ, precum și a principalei formațiuni de opoziție au fost prezenți în aproape toate secțiile și au semnat rapoartele.

Opoziția consideră această neregulă un semn de întrebare asupra valabilității rezultatelor, reamintește Reuters. Partidul Republican al Poporului cere renumărarea a până la 60% din voturi.

Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a proclamat duminică seara victoria votului „da” la referendumul pentru modificarea constituției, transmite DPA. Deocamdată nu există un rezultat oficial, precizează agenția.

Potrivit Anadolu, premierul Yildirim a declarat că națiunea turcă și-a spus ultimul cuvânt votând „da” și a răspuns astfel și organizațiilor teroriste. El le-a mulțumit celor aproximativ 1,3 milioane de tineri care au votat pentru prima dată. Poporul turc nu va ceda dominației, amestecului și amenințărilor armatei, a mai comentat prim-ministrul. Referendumul nu are învinși: „Turcia și marele nostru popor” sunt câștigători, iar cei care au votat „nu” și cei care au votat „da” sunt una și aceeași națiune, a afirmat Yildirim.

Președintele Recep Tayyip Erdogan îl sunase deja pe premier pentru a-l felicita, înainte de declarația publică a acestuia.

Principalul partid de opoziție a anunțat că va cere renumărarea a până la 60% din voturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS