11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum crucial: se îndreaptă Turcia spre autocrație?

Referendum crucial: se îndreaptă Turcia spre autocrație?

Primele secții de vot s-au deschis duminică dimineața în Turcia la ora 7,00 (4,00 GMT), în 32 de provincii estice, pentru un referendum crucial care va decide dacă se va stabili un sistem prezidențial de conducere a țării, informează Agerpres, citând  EFE.

Circa 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a spune „da” sau „nu” în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea.

Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) susțin reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă o resping.

Opoziția se teme că Turcia se va transforma într-o autocrație ca urmare a vastelor puteri ce vor fi atribuite președintelui, ceea ce va slăbi controlul asupra exercitării puterii și separării puterilor.

Sondajele de opinie indică un rezultat foarte strâns, cu posibilitatea victoriei de ambele părți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS