18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea privind instituirea zilei de 21 martie - Ziua Olteniei, promulgată de Klaus Iohannis

Legea privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, anunţă Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat. Proiectul de lege a fost iniţiat de 27 de deputaţi şi senatori – de la PSD, PNL, minorităţi, UDMR, dar şi neafiliaţi, informează HotNews.ro.

„Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei. Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter culturalartistic şi ştiinţific. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, se arată în proiectul de lege adoptat de Parlament.

Cum au motivat iniţiatorii instituirea „Zilei Olteniei” 21 martie: „Cel mai important document programatic al Revoluţiei de la 1821 este Cererile norodului românesc – care cuprinde principiile de baza ale unei noi ordini sociale. Tudor Vladimirescu a fost omul politic care a reuşit să zguduie din temelii societatea românească rămasă la nivelul feudalismului şi să pună capăt regimului politic fanariot. Anul 182l reprezintă un an de referinţă şi prima cărămidă pusă în procesul de formare a statului român modern, totul cu sprijinul şi sub presiunea poporului român. La sfârşitul lunii februarie a anului 1821, Tudor Vladimirescu părăseşte tabăra de la Tantareni, începându-şi lentul marş spre Bucureşti, iar în zilele de 16 şi 20 martie ale aceluiaşi an, se adresează prin două proclamatii locuitorilor Capitalei. Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mâna o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Calicilor, că fiind ziua Olteniei”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS