12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania: Anchetă dificilă cu privire la atentatul de la Dortmund

Germania: Anchetă dificilă cu privire la atentatul de la Dortmund

Autoritățile germane încearcă să stabilească, astăzi, dacă suspectul islamist reținut de poliție a jucat un rol în atentatul de marți împotriva echipei de fotbal Borussia Dortmund, ancheta prezentând încă numeroase zone de umbră, notează France Presse, potrivit Agerpres.

După atentat, poliția a percheziționat apartamentele a „doi suspecți din mișcarea islamistă“ și l-a reținut pe unul din aceștia, a informat Parchetul antiterorist, care nu se îndoiește de natura ‘teroristă’ a atacului.

Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, bărbatul reținut este un irakian de 25 de ani rezident la Wuppertal, oraș situat, ca și Dortmund, în bazinul Ruhr. Al doilea suspect, pus în libertate, este un german de 28 de ani cu domiciliul la Froendenberg. Tabloidul Bild scrie joi că persoana reținută de poliție și care era supravegheată de mult timp ar fi făcut ‘afirmații suspecte’ într-o conversație telefonică, determinându-i pe anchetatori să creadă că suspectul ar putea ascunde explozivi la locuința sa, unde poliția nu a găsit însă nimic. Justiția are termen până joi seară pentru a decide o eventuală plasare în detenție sau punere în libertate a suspectului. Chiar dacă regiunea este cunoscută ca adăpostind o mișcare islamistă importantă, inclusiv foști jihadiști reveniți din Irak sau din Siria, anchetatorii rămân prudenți. Ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Ralf Jaeger, a afirmat că toate pistele rămân deschise. ‘Poate fi vorba de extremiști de stânga, extremiști de dreapta, fani violenți sau islamiști’, a declarat el miercuri, emițând și ipoteza unei revendicări menite să-i conducă pe anchetatorii pe o „pistă falsă“.

Potrivit Bild, doi militanți proveniți din două mișcări islamiste fac de asemenea obiectul verificărilor poliției. Anchetatorii au găsit la locul atacului o scrisoare, în trei exemplare, cu conotație islamistă. Textul, a cărui autenticitate este în curs de verificare, cere Germaniei să înceteze participarea cu avioane Tornado la coaliția internațională împotriva Statului Islamic în Siria, amenințând în caz contrar cu noi atentate. Amânat cu aproape 24 de ore, meciul Borussia Dortmund — AS Monaco, sfert de finală în Liga Campionilor, s-a desfășurat miercuri seară în condiții de securitate ridicată.

Ministrul federal de interne, Thomas de Maiziere, care a asistat la meci în semn de solidaritate, a promis că Germania ‘nu își va lăsa furată fascinația’ pentru fotbal’ de ‘niște criminali’.Prezența poliției a fost întărită în oraș și în preajma stadionului, dar și la Munchen, unde miercuri seară a avut loc, tot fără incidente, un alt meci din Liga Campionilor, între echipa locală Bayern și Real Madrid.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS