10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA: Propunerile formulate în proiectul de modificare a codurilor penale - oportune, dar se impun unele observaţii

DNA: Propunerile formulate în proiectul de modificare a codurilor penale – oportune, dar se impun unele observaţii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) califică drept ‘oportune’ propunerile formulate în proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedura penală, precizând că se impun însă unele observaţii de natură tehnică.

‘Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că propunerile formulate sunt în cea mai mare parte oportune, dar că se impun unele observaţii de natură tehnică, ce au fost transmise către Ministerul Justiţiei’, a răspuns joi DNA, la solicitarea Agerpres.

Parchetul General anunţă, pe 12 aprilie, că apreciază că oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale propunerile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de modificare şi completare a codurilor penale şi a Legii privind executarea pedepselor.

‘În urmă analizei şi studiului proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penală, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Ministerul Public apreciază propunerile făcute de Ministerul Justiţiei că fiind oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Parchetul General preciza că a formulat un punct de vedere ce conţine observaţii preponderent de tehnică legislativă.

‘Ministerul Public îşi exprimă convingerea că formă promovată de către autorul propunerii de act normativ va fi agreată şi de ceilalţi actori implicaţi ulterior în procesul de legiferare’, mai spunea Parchetul General.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, pentru AGERPRES, la începutul lunii aprilie, că a trimis la CSM, PICCJ, DNA şi DIICOT proiectul de lege privind modificarea codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

‘Este vorba de legea de modificare a Codului penal şi de procedura penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, dar şi transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depăşit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia şi ne-a băgat în procedura prealabilă de infringement’, a precizat la acea dată Tudorel Toader.

El a adăugat că le-a dat termen pentru formularea unor eventuale propuneri reprezentanţilor acestor instituţii până pe 13 aprilie.

Totodată, ministrul Justiţiei a anunţat că, după ce va primi punctele de vedere, va publica proiectul de lege pe pagina de internet a ministerului, îl va pune în dezbatere publică pentru 30 de zile şi va organiza două întâlniri ‘cu cine vrea sa vina’.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS