14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘcoala Vela: Managerul cere să plece, profesorii se revoltă

Școala Vela: Managerul cere să plece, profesorii se revoltă

Cadrele didactice de la Școala Gimnazială Vela au fost ieri la ISJ Dolj pentru a cere să nu se schimbe directorul școlii (Foto: Lucian Anghel)
Cadrele didactice de la Școala Gimnazială Vela au fost ieri la ISJ Dolj pentru a cere să nu se schimbe directorul școlii (Foto: Lucian Anghel)

La Școală Gimnazială „Ilie Murgulescu“ din Vela nu s-a instaurat încă normalitatea. Conflictul între unitatea de învăţământ și administrație continuă. Ma­nagerul solicită un alt post pe motiv că primarul face presiuni să plece. Cadrele didactice nu sunt de acord cu schimbarea directorului și au venit ieri să protesteze la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, cerând menținerea în funcție a actualului manager.
Angajații Școlii Gimnaziale „Ilie Murgulescu“ din Vela s-au adunat, ieri la prânz, în holul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, nemulțumiți de faptul că actualul manager, Mihaela Predescu, ar putea fi schimbat. Cadrele didactice spun că demersurile de schimbare au început luni, când s-a întrunit consiliul profesoral, la care au participat și inspectori școlari, pentru a se face noi propuneri de manager. Măsura a fost luată pentru că actualul manager, Mihaela Predescu, a solicitat să fie detașată la altă școală, dar cadrele didactice spun că totul se face la presiunea primarului. „Am venit pentru susținerea directorului Mihaela Predescu. Am avut luni reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj și s-a întrunit consiliului profesoral pentru a face propuneri pentru alt director, pentru că doamna care este în funcție a făcut solicitare către ISJ Dolj să se detașeze. Doamna a solicitat să plece oarecum la presiunea primarului și a inspectorilor școlari, pentru că i s-a spus că dacă nu pleacă nu se vor mai da salariile și nu se va mai deconta naveta. Oricum nu se mai dă navetă de trei luni! Domnul primar nu plătește naveta și face presiuni ca doamna director să plece pentru că vrea pe altcineva director“, a explicat Ciprian Voinea. Cadrele didactice susțin că schimbarea managerului ar produce haos. „Am avut un director din august până la începutul lui septembrie 2016, apoi a venit doamna Predescu și acum să schimbăm iar conducerea?! Nu sunt de acord cu aceste măsuri. Cer ca doamna în funcție să rămână în continuare pentru că schimbarea aceasta perturbă toată activitatea“, a declarat Alina Anghelache. În plus, profesorii spun că în consiliul profesoral au propus ca manager și pe actuala ocupantă a funcției, dar propunerea nu a fost luată în calcul. „La începutul consiliului profesoral, doamna director a spus că va pleca pentru ca noi să putem fi lăsați în pace, să ne putem desfășura activitatea liniștiți. Am întrebat-o de ce nu suntem liniștiți, dar reprezentanții ISJ Dolj nu au lăsat-o să răspundă. Am fost și cadre didactice care am propus-o în continuare ca director, dar propunerea nu a fost luată în calcul, motivând că doamna și-a depus cerere de detașare. Nu vrem să ne plece managerul“, a afirmat Alina Mișu.

Managerul: „Se fac presiuni să plec“

Managerul Școlii Gimnaziale „Ilie Murgulescu“ din Vela, Mihaela Predescu, susține, la rândul său, că a depus cerere de detașare ca director la altă unitate școlară din cauza presiunilor făcute de primarul comunei, Gheorghe Câmpeanu. „Din septembrie 2016, de când am ocupat funcția de conducere, sunt presiuni din partea domnului primar, care nu vrea să fiu eu director. Vrea să plec și pentru asta nu aprobă naveta. Când avem consiliile de administrație, reprezentanții consiliului local și ai primarului nu se prezintă și nu se poate întocmi consiliul de administrație, sau când se prezintă aprobă doar ce le spune primarul. Și azi (ieri – n.r.) am avut un consiliu de administrație pentru pretransfer și o oră am dus muncă de lămurire cu reprezentanții administrației locale că trebuie să dăm acordul dacă dosarele cadrelor didactice sunt întocmite corect, că dacă nu dăm acordul trebuie să și motivăm de ce. Pe lângă asta, zilnic s-au depus reclamații la ISJ Dolj. Au fost doar reclamații nefondate. Întotdeauna a trebuit să demonstrăm că cele reclamate nu sunt adevărate și munceam în plus față de alte școli numai pentru asta. Am avut probleme și cu aprobarea bugetului, pentru că nu se întrunea consiliul de administrație. Au apărut și zvonuri că nu se vor mai da salariile. Și dacă am văzut aceste lucruri, am zis să plec eu și să las colegii să-și desfășoare activitatea normal“, a spus Mihaela Predescu, directorul școlii din Vela. Aceasta spune că detașarea este doar o măsură pe care o ia pentru a nu tulbura activitatea, dar că nu și-ar dori să abandoneze școala. „De când am preluat conducerea, s-a ajuns la o normalitate. Înainte erau cadre didactice necalificate, în prezent sunt numai cadre didactice calificate. Pentru liniștea colegilor mei sunt de acord să mă detașez la o altă unitate școlară“, a mai spus Mihaela Predescu.

Primarul din Vela: „Nu sunt mulțumit de directorul școlii“

Întrebat dacă a făcut presiuni pentru schimbarea managerului școlii, primarul comunei Vela, Gheorghe Câmpeanu, spune că nu este mulțumit de conducerea școlii și pune pe tapet ceea ce contestă. „Știți problema cu suspendarea activității la Grădinița Bucovicior, cu furatul lemnelor, 70 de metri cubi, în realitate sunt decât 40. Este și problema cu naveta, pentru că nu mi-a adus nici azi documente care să stea în picioare și să susțină banii solicitați. Deci, ce să spun eu despre această femeie? Ce să zic?“, a declarat primarul. Gheorghe Câmpeanu neagă că nu ar mai plăti salariile profesorilor. „Eu, ca primărie, nu am nici o legătură cu salariile lor. Vin repartizate prin buget. Singura condiționare este naveta, atâta vreme cât ei vor să facă din navetă o afacere. Vă și spun cum făceau: venea directoarea cu o mașină și cu alte trei-patru persoane și apoi fiecare solicita naveta. Legea spune că se decontează doar pentru acel autoturism, nu pentru toate persoanele din el. Au luat banii decât pe septembrie, octombrie și noiembrie 2016, în rest nu, pentru că sunt probleme cu documentele justificative. De exemplu, pentru octombrie, directoarea mi-a adus cartea mașinii unde scria că e pe benzină, dar punea bonuri de motorină și mai știu eu ce! Nu respectă deloc legea. Un profesor în loc să îmi pună copie după cartea de identitate, mi-a pus copie după carnetul de alegător, altul a pus copie după permisul de conducere. Documentele erau depuse în dezordine. Prima pagină era cu cererea unuia, apoi certificatul altuia“, a explicat primarul. Gheorghe Câmpeanu nu neagă că a sesizat în mai multe rânduri inspectoratul școlar. „Eu am sesizat ISJ la fiecare prostie pe care a făcut-o ea. Și a făcut numai prostii de când a venit! Microbuzul școlii avea cursă la Bucovicior cu copiii, dar dumneai cerea o altă cursă separat pentru fiica ei, să o ducă la grădiniță. Nu o ducea cu alți copii. Am filmat-o și am depus filmul la ISJ Dolj, și le-am arătat ce face doamna detașată în interesul învățământului“, a mai spus primarul.
Situația de la Vela este în prezent dezbătută la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care ne-a comunicat că nu a luat deocamdată o decizie în cazul școlii. „Am stat de vorbă cu cadrele didactice, dar trebuie să mai vorbim încă o dată cu managerul școlii, pentru că dumneaei are depusă o cerere de detașare la care trebuie să dăm curs. Nu vom lua o decizie până nu vom avea o nouă întrevedere și cu managerul“, a spus ins­pectorul școlar general Monica Sună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS