22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul Islamic controlează mai puțin de 7% din teritoriul Irakului, după ce în 2014 cucerise 40% din teritoriu

Statul Islamic controlează mai puțin de 7% din teritoriul Irakului, după ce în 2014 cucerise 40% din teritoriu

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), combătută de luni de zile de forțele irakiene și o coaliție internațională condusă de SUA, controlează în prezent mai puțin de 7% din teritoriul Irakului, potrivit comandamentului irakian pentru operațiuni comune, informează marți AFP.

„Daesh (acronimul arab al grupării Statului Islamic) deținea controlul a peste 40% din teritoriul irakian” în 2014, a declarat pentru jurnaliști generalul Yahya Rasoul, purtătorul de cuvânt al comandamentului comun al operațiunilor, structură de coordonare a luptei împotriva SI. „La 31 martie (2017), ea nu mai controla decât 6,8%’, a adăugat el.

Jihadiștii au cucerit ample teritorii în Irak în urma unei ofensive-fulger întreprinse în 2014. De atunci, ei au pierdut mari orașe pe care le controlau, precum Fallujah și Ramadi, la vest de Bagdad.

Din 17 octombrie, forțele irakiene au lansat o vastă ofensivă pentru a recuceri orașul Mosul, al doilea oraș din Irak și ultimul său bastion urban. După ce au recucerit, la sfârșitul lui ianuarie, partea estică a acestui oraș, forțele proguvernamentale luptă acum în partea de vest a orașului Mosul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS