10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsuri dure pentru a stopa fenomenul nevaccinării: Ministrul Sănătăţii afirmă că părinţii care nu îşi vaccinează copiii ar putea risca pedepse cu închisoarea

Măsuri dure pentru a stopa fenomenul nevaccinării: Ministrul Sănătăţii afirmă că părinţii care nu îşi vaccinează copiii ar putea risca pedepse cu închisoarea

Proliferarea îngrijorătoare a cazurilor de copii nevaccinati în România determina o replică din partea ministrului Sănătăţii, Florin Bodog. Această a anunţat marţi că refuzul de a vaccina copilul va fi prins în legea vaccinării ca infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, informează HotNews.ro, citând News.ro. Potrivit Codului Penal, infracţiunea de rele tratamente se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

România este confruntată cu o epidemie de rujeolă, numărul deceselor ajungând la 21. Ultimele două cazuri înregistrate au fost un copil de un an şi jumătate şi o tânăra de 17 ani, ambii fără vaccin. Scăderea ratei de vaccinare are mai multe cauze, printre cele mai importante fiind deficienţele cronice în aprovizionarea cu doze de vaccin, dar şi campaniile publice anti-vaccinare duse de pseudo-specialişti.

Bodog a mai spus că această prevedere apare şi într-un alt act normativ, pe lângă proiectul legii vaccinării, pus de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică marţi.

Comisiile Judeţene de Vaccinare sunt obligate, potrivit articolului 11 din proiectul Legii vaccinării, să sesizeze instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârstă de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Bodog a anunţat marţi într-o conferinţă de presă că în proiectul de lege va fi adăugat un capitol special pentru sancţiuni. Chestionat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Da, corect”.

„Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conţine un capitol de sancţiuni, dar, aşa cum ştim, orice lege care dorim să fie aplicată şi care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor apărea în lege, că urmare a dezbaterilor publice şi că urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noi ştim că este necesar un capitol, la un moment dat, a fost şi gândit un set de sancţiuni, însă am considerat că este bine să existe dezbateri. Cu toate că, la momentul de faţă, eu zic că este un moment optim de a apărea cu această lege, din cauza epidemiei cu care România se confruntă, şi cred că şi aceste sancţiuni vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar, în acelaşi timp, să ne asigure o imunizare corectă a copiilor din România”, a mai spus Bodog.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS