6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre

Iohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității acestei țări, sunt apreciați și respectați de toți românii, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis transmis cu ocazia celei de-a XX-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

„Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre, sunt apreciați și respectați de toți românii. Minorității germane din România îi revine un rol important, atât România, cât și Germania acordând o importanță deosebită păstrării identității și sprijinirii minorității germane. Nu este astfel întâmplător faptul că un efect important al Tratatului din 1992 a fost crearea Comisiei guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, care s-a întrunit pentru prima dată în mai 1992, la Bonn”, se arată în mesajul președintelui, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

În comunicat se mai precizeaz că sesiunea aniversară a Comisiei survine într-un an cu o încărcătură simbolică aparte pentru relația dintre România și Germania, marcând o triplă aniversare: 50 ani de la restabilirea relațiilor diplomatice, 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa și zece ani de la aderarea României la UE.

„Relațiile privilegiate româno-germane, de natură strategică, au evoluat excepțional în ultimii ani și sunt în continuă dezvoltare. Suntem profund legați prin prietenia și parteneriatul în Uniunea Europeană și NATO, dublată de o colaborare strânsă în plan politic, economic, social și cultural (…) Germania este şi cel mai important partener comercial al României, iar investițiile firmelor germane, care au creat peste 300.000 de locuri de muncă, sunt în creștere. Am «importat» cu succes și beneficii pentru ambele părți, cum este sistemul dual german de formare profesională, inaugurat prin Școala Profesională din Brașov, urmată de cele din Sibiu, Timișoara sau Sebeș”, se mai arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS