22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegimul Dragnea, demagogia şi liniştea românilor

Regimul Dragnea, demagogia şi liniştea românilor

În aceleaşi zile în care premierul Ungariei, Viktor Orban, scotea în afara legii, prin efectul unei legi votate de Parlament, Universitatea Central- Europeană, Liviu Dragnea dezvăluia existenţa unui complot soroşist care vizează denigrarea sa. De o parte şi de alta a graniţei, în variante ideologice aparent diferite, dar fundamental convergente, demagogia triumfă. Populismul este, în anul de graţie 2017, în partea noastră de Europă, dar nu numai, reţeta câştigătoare, discursul ce uneşte, prin denunţarea duşmanilor ce uneltesc, demonic, împotriva naţiunilor şi conducătorilor lor destoinici.

Regimul Dragnea devine, în acest context marcat şi de plebiscitarea în Serbia a unui alt politician populist, imaginea unui moment istoric. Asaltul împotriva democraţiei şi domniei legii este purtat în numele suveranităţii populare.Lozinicile sunt seducătoare: de la recuperarea independenţei naţionale la dorinţa de a împărţi dividendele dezvoltării. Dar ceea ce ascunde, invariabil, dincolo de ambalajul strident al mesajelor, este iresponsabilitatea cinică a demagogiei,tendinţa de acaparare a puterii şi de consolidare a privilegiilor. Demagogia contemporană este inamicul mortal al egalităţii în faţa legii. Victoriile ei marchează lichidarea statului de drept.

Regimul Dragnea îşi reconfirmă, zi după zi, tenacitatea sa. Alegerea lui Florin Iordache în poziţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor reconfirmă, simbolic, asumarea de către PSD a OUG 13 .Domnul Iordache a fost un soldat credincios al PSD. Retragerea sa de la justiţie nu înseamnă şi dezavuarea sa, dimpotrivă.

Căci politica actualului ministru al justiţiei nu face decât să ducă mai departe obiectivul central al PSD, domesticirea procurorilor şi eliminarea focarelor de rezistenţă. Domnul Tudorel Toader preferă,în locul asaltului direct, adică al propunerii de revocare,strategia de învăluire şi durata lungă. Alocuţiunea domniei-sale de săptămâna trecută trebuie citită şi luată în serios. Acţiunea sa are ca ţintă stabilirea unei presiuni constante asupra parchetelor şi, pe cale de consecinţă, codificarea intruziunii constante a politicului în activitatea lor. Preconizatul audit care ar urma să le examineze performanţele este parte din acelaşi instrumentar, deloc discret, de intimidare. Misiunea Ministrului Justiţiei este de a relua, cu alte arme, atacul întreprins prin OUG 13. Aparenta sa neutralitate este un avantaj tactic, cu atât mai mult cu cât autenticul stăpân politic rămâne acelaşi inepuizabil domn Dragnea.

Regimul Dragnea se vrea a fi, ca orice regim demagogic,o guvernare a bunăstării, prosperităţii şi generozităţii umaniste. Ţintele lui Liviu Dragnea sunt ambiţioase. Este nevoie, mai mult ca oricând, de ridicarea standardului ofertelor pe care statul le prezintă. Liniştea din România se atinge prin extinderea ,spectaculoasă, a mituriii ca sistem de cooptare şi de fidelizare. Nerăbdarea domnului Dragnea este evidentă: perspectiva unui noi condamnări îl nelinişteşte. De aici,dorinţa de a grăbi acest proces de revărsare al bunăstării. Graficele legii salarizării unitare indicate pe pagina de facebook a domnului Dragnea sunt expresia acestui cinism al iresponsabilităţii. Sumele sunt transcrise cu nonşalanţă, ca şi cum România ar fi atins, ca prin miracol, un nivel al dezvoltării ce sfidează imaginaţia.

Orice urmă de prudenţă este abandonată. La capătul acestui drum nu se află decât epuizarea resurselor statului, colapsul, dezastrul. Dar toate acestea pălesc în faţa unicului obiectiv al domnului Dragnea, consolidarea popularităţii sale.

Combinaţia de duplicitate şi de generozitate irezistibilă în materie de cheltuieli salariale este propusă de regimul Dragnea ca formulă de guvernare. Orice referinţă la viitor, ca proiect de evoluţie rezonabil, este eliminată. Doar prezentul etern al demagogiei contează cu adevărat, anesteziind o intreagă naţiune. Regimul Dragnea stabileşte un nou contract social: complicitatea,tăcerea în schimbul revărsării din miticul corn al abundenţei. Că această revărsare este înşelătoare,asemeni unui miraj ce ascunde realitatea slăbiciunilor noastre,iată un detaliu lipsit de relevanţă. Regimul Dragnea merge mai departe,impasibil, iar viitorul se confundă cu exerciţiul cotidian de traficare al iluziilor şi de consolidare al puterii PSD.

Ioan Stanomir – contributors.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS