15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia: Actualul premier, aproape de o victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale

Serbia: Actualul premier, aproape de o victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale

Actualul prim-ministru sârb Aleksandar Vucic se îndreaptă spre o victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică în fosta republică iugoslavă, informează Agerpres.

Vucic a fost cotat cu 56,2% din voturi în sondajul realizat telefonic de agenția Demostat, adică suficient pentru a-și asigura o victorie, pentru care sunt necesare mai mult de jumătate din sufragii. Partidul său SNS (progresist de dreapta, aflat la guvernare) a confirmat la jumătatea lunii trecute candidatura actualului premier la succesiunea lui Tomislav Nikolic, al cărui mandat expiră la 31 mai.

În schimb, niciunul din candidații opoziției nu va reuși să strângă un număr de voturi format din două cifre, indică sondajul. Mai mult, pe fondul disputelor și divizărilor care marcheză opoziția sârbă, candidații săi la președinție sunt depășiți în preferințele de vot de actorul Luka Maksimovic, care candidează sub masca unui personaj de parodie politică, Ljubisa Preletacevic Beli. Beli, care ironizează corupția din politica sârbă, este cotat cu 9,5% din intențiile de vot, mai mult decât fostul ministru de externe Vuk Jeremic — 9,3%.

Următorii clasați sunt fostul ombudsman Sasa Jankovic și ultranaționalistul de dreapta Vojislav Seselj, cu puțin sub 9%. Ceilalți șapte candidați au obținut împreună 7,3% în sondajul Demostat, care mai prevede o participare la vot de 57%. 18% dintre cei intervievați s-au declarat indeciși.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS