5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEduard Hellvig, şeful SRI: E nevoie de o nouă lege de funcţionare

Eduard Hellvig, şeful SRI: E nevoie de o nouă lege de funcţionare

Eduard Hellvig, directorul SRI, a declarat miercuri că serviciul are nevoie de o nouă lege de funcţionare, pentru că actuală lege datează din 1991 şi nu mai e adaptată la realitate, informează HotNews.ro.

„SRI e chemat să protejeze pe baza unei legi principale din 1991; au trecut 26 de ani în care realităţile s-au schimbat radical. E momentul unei ample dezbateri publice pentru un amplu pachet de legislaţie, minim intruzivă, cu garanţii constituţionale pentru cetăţeni şi repere etice, dar adaptată la realitate. Legea trebuie să ofere cadrul prin care statul să protejeze drepturile şi libertăţile. E momentul unui parteneriat onest între SRI şi toate instituţiile statului, pentru că doar în echipa putem proteja România”, a spus Hellvig.

„Este important că activitatea SRI să se încadreze în limitele Constituţiei şi legilor. Vrem să modernizăm şi mai mult parteneriatul cu instituţiile statului, vom lucra pentru un model mai transparent de control, o relaţie mai deschisă cu Parlamentul şi mai ales societatea civilă. E nevoie de o aliniere permanentă a rolului SRI la regulile jocului democratic”, a adăugat directorul SRI.

„Lumea se confruntă cu probleme importante, iar gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul de intensitate maximă”, a avertizat Hellvig, enumerând câteva dintre ameninţările la adresa siguranţei naţionale: terorism, spionaj, atacuri cibernetice, agresiune hibridă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS