12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtacatorul de la Londra, cercetat de MI5 în trecut pentru un complot terorist

Atacatorul de la Londra, cercetat de MI5 în trecut pentru un complot terorist

Atacatorul de la Londra a fost cercetat, în urmă cu șase ani, de agenția de informații MI5 în legătură cu un complot terorist care viza detonarea unei maşini-capcană la o bază militară din Luton, a dezvăluit The Telegraph. Agenții MI5 au încercat atunci să afle dacă Khalid Masood avea legături cu patru terorişti inspiraţi de al-Qaeda, care au plănuit atacul dejucat de la Luton, localitate aflată la 50 de kilometri de Londra, informează Digi 24.
Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain şi Umar Arshad au primit împreună 44 de ani de închisoare, după ce au recunoscut în faţa autorităţilor britanice că plănuiau să lanseze un atentat îndrăzneţ asupra bazei Armatei Teritoriale din localitatea Luton, relatează News.ro.
Khalid Masood locuia la doar câteva sute de metri de mai mulţi jihadişti, după ce se mutase la revenirea sa din Arabia Saudită în Luton.
Agenţii MI5 au stabilit că atacatorul era vecin cu Taimour Abdulwahab, un student suedez care s-a aruncat în aer în Stockholm după ce s-a radicalizat în timp ce studia la universitatea Bedfordshire.
Masood a locuit şi în apropiere de Abu Rahin Aziz, un jihadist ucis de o dronă în bastionul Statului Islamic de la Rakka.
Atunci, anchetatorii l-au suspectat că ar fi avut contact cu teroriştii inspiraţi de al-Qaeda, întrucât aceştia se întâlneau pentru a plănui atacul într-o sală locală, iar Masood era interesat de culturism în perioada petrecută în Luton.
Premierul May a confirmat deja ancheta serviciilor secrete care l-a vizat pe Masood, născut Adrian Ajao.
Însă, singurele detalii care au ieşit la iveală săptămâna trecută au avut legătură cu acuzaţiile de „extremism violent” împotriva atacatorului de la Westminster.
Agenţii MI5 au stabilit în urmă cu cinci ani că acesta nu reprezenta niciun risc de securitate şi nici măcar nu a fost inclus în lista celor 3.000 de presupuşi jihadişti din Marea Britanie, mai informează Digi24.
De asemenea, autorităţile au precizat că atacatorul are două fiice dintr-o relaţie anterioară cu femeia de afaceri Jane Harvey, cu care a locuit o perioadă în satul Northian near Rye din East Sussex. Ajao are alţi doi copii, un fiu şi o fiică, din cea mai recentă relaţie a sa, cu partenera Rohey Hydara. Ajao şi Hydara au locuit împreună până în perioada sărbătorilor de iarnă într-o casă din Birmingham. Ulterior, Hydara s-a mutat pentru a avea grijă de mama sa într-un cartier din estul Londrei.
În Birmingham, fostul profesor a trăit din ajutoarele sociale primite de la Guvernul Marii Britanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS