6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalvatorii plecați să-i caute pe alpiniștii craioveni rătăciți în Retezat, nevoiți să se retragă din cauza viscolului

Salvatorii plecați să-i caute pe alpiniștii craioveni rătăciți în Retezat, nevoiți să se retragă din cauza viscolului

Operațiunile de căutare a celor doi alpiniști din Craiova, care au plecat sâmbătă spre un traseu de cățărare din Masivul Retezat, s-au oprit temporar din cauza viscolului puternic, a ninsorii și a ceței dense, urmând ca acțiunea să fie reluată imediat ce vântul scade în intensitate, a declarat duminică, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Potrivit acestuia, cei șapte salvamontiști care au plecat spre zona „Pereții Bucurei”, aflată în apropierea vârfului Bucura (2.433m), au reușit să ajungă până la baza traseelor de cățărare, dar nu i-au văzut pe alpiniști.

„În zonă, vântul suflă cu aproape 100 km/oră, ninge foarte tare, iar ceața este extrem de densă. Din acest motiv, echipa de salvare a fost nevoită să se retragă la Refugiul Gențiana, până când vremea se va mai potoli. Apoi vom relua căutările, inclusiv spre Refugiul Bucura, unde sperăm să fi ajuns cei doi alpiniști”, a arătat Bodean.

Alpiniștii din Craiova fac parte dintr-un grup mai mare care a venit la Refugiul Gențiana, din Retezat, la acest sfârșit de săptămână. Cei doi au plecat sâmbătă spre zona ”Pereții Bucurei”, cu intenția de a se cățăra pe unul dintre traseele omologate. Deoarece nu s-au mai întors la refugiu, colegii lor au încercat să-i găsească sâmbătă seara și au plecat spre zona de cățărare, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza viscolului și întunericului.

Salvamontiștii au plecat duminică, la prima oră, pentru a-i căuta pe alpiniști și iau în calcul mai multe variante. Ei speră că alpiniștii au reușit să-și construiască un bivuac sub o stâncă mai mare sau au reușit să se retragă la Refugiul Bucura, pentru a se adăposti.

Județul Hunedoara se află sub atenționare cod galben de vânt puternic și precipitații abundente până duminică seara.

Sursa: AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS