10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezbaterea propunerii lui Tăriceanu privind numirea conducerii ÎCCJ, amânată în Comisia juridică a Senatului

Dezbaterea propunerii lui Tăriceanu privind numirea conducerii ÎCCJ, amânată în Comisia juridică a Senatului

Comisia juridică a Senatului a amânat, marți, cu două săptămâni dezbaterea în vederea întocmirii unui raport pentru propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care este inițiată de președintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE).

Potrivit Agerpres, propunerea de amânare a dezbaterii i-a aparținut președintelui comisiei, Șerban Nicolae, și a întrunit șase voturi „pentru” și patru „împotrivă”, fiind determinată de absența lui Tăriceanu de la ședință.

Pe de altă parte, senatorul liberal Alina Gorghiu a susținut că dezbaterea trebuie să aibă loc, pentru că este vorba de un proiect vechi, care are toate avizele solicitate și le-a cerut colegilor să facă abstracție că „inițiatorul, vremelnic, este președintele Senatului”.

Ea a adăugat că și Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect și a atras atenția că este nevoie de mai multă coerență în ceea ce privește legislația sistemului judiciar.

Senatorul USR George Dircă a susținut, de asemenea, necesitatea discutării proiectului marți și s-a opus solicitării senatorului ALDE Ionuț Sibinescu privind cererea unui nou aviz de la CSM.

Comisia juridică a solicitat, în cele din urmă, pentru acest proiect un nou punct de vedere de la CSM și l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la ședința din 28 martie pentru a prezenta un punct de vedere al instituției pe care o conduce.

Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea articolului 53 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casație și Justiție își numește dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani președintele, vicepreședintele și președinții de secții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS