11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un torţionar, trimis în judecată. El este acuzat de uciderea a 102 persoane

Încă un torţionar, trimis în judecată. El este acuzat de uciderea a 102 persoane

Marian Petrescu, fostul comandant al Penitenciarului Galaţi, a fost trimis, joi, în judecată de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru tratamente neomenoase, anunţă Parchetul General, informează Mediafax. El este acuzat de uciderea a 102 persoane.

„În concret, inculpatul a supus deţinuţii la tratamente neomenoase (inumane şi degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate şi în mod sistematic în timp deţinuţilor politici, cărora le-au fost cauzate suferinţe fizice şi psihice puternice (prin înfometare permanentă, privare de asistenţă medicală sau acordarea ei în condiţii improprii pentru tratarea bolilor de care aceştia sufereau, ţinerea în frig pe timp de iarnă, condiţii mizere de cazare şi echipament), tortură fizică şi psihică concretizată în bătăi repetate, sancţiuni disciplinare, pedepse şi exterminare. Toate cele anterior expuse au condus la decesul unui număr de 102 persoane încarcerate în locul de detenţie menţionat, dintre care 90 deţinuţi politici (contrarevoluţionari), astfel cum rezultă din probatoriul administrat în cauză”, se arată, printre altele, în comunicatul Parchetului General.

Procurorii mai susţin că, după deces, deţinuţii erau înmormântaţi într-o zonă anume destinată din cimitirul Galaţi, fără să fie înştiinţate familiile şi fără să li se cunoască locul de înmormântare. Astfel, toţi deţinuţii decedaţi în perioada de referinţă au fost înmormântaţi în cimitirul comun, locurile de veci neputând fi identificate de familii.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS