8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Energiei a dat undă verde construirii gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria

Ministerul Energiei a dat undă verde construirii gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria

Ministerul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, informează Mediafax. Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizaţia de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât şi pierderea finanţării europene de aproape 180 de milioane de euro.

„Cauza acestei situaţii era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizaţiei, dar şi de autoritate de verificare a legalităţii acesteia, era gestionată de acelaşi compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situaţie înfiinţând o structură dedicată proiectului BRUA şi am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Potrivit datelor transmise de minister, „lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria”.

„Cel mai mare beneficiu prin construcţia BRUA este că România îşi diversifică sursele de aprovizionare cu gaze. Pe de altă parte, un număr mai mare de furnizori creşte puterea de negociere a ţării noastre pentru obţinerea unor preţuri cât mai bune pentru consumatori. Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune”, a adăugat Toma Petcu.

Autorizaţia, eliberată în 27 februarie 2017, reprezintă etapa premergătoare începerii lucrărilor pe teritoriul României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS