6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJens Stoltenberg: NATO nu poate oferi Rusiei garanția că nu vor mai exista extinderi ale organizației

Jens Stoltenberg: NATO nu poate oferi Rusiei garanția că nu vor mai exista extinderi ale organizației

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu poate oferi garanții că nu va mai exista vreo extindere a Alianței Nord-Atlantice și a calificat drept inacceptabile presiunile exercitate asupra organizației pentru a renunța la politica ușilor deschise, relatează agenția de presă macedoneană MIA, citată de Agerpres.

Într-o declarație difuzată pe larg în presa rusă, Stoltenberg a dezmințit că țările europene ar fi împotriva extinderii granițelor NATO prin acceptarea ca membri a unor foste republici sovietice, precum Ucraina și Georgia.

Jens Stoltenberg a explicat că, dacă NATO își închide ușile pentru Ucraina și Georgia pentru a ajunge la un acord geopolitic mai amplu cu Rusia, atunci s-ar institui principiul exercitării sferelor de influență, în care marile puteri ar decide soarta țărilor mai mici.
Rusia a avansat recent ideea creării unui grup de 4 țări balcanice care ar fi neutre — Macedonia, Muntenegru, Serbia și Bosnia — și ar renunța la aspirația de a adera la NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS