8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞapte primari şi viceprimari din Oltenia, incompatibili

Şapte primari şi viceprimari din Oltenia, incompatibili

Incompatibilitate și conflict de interese administrativ în cazul a 7 foști și actuali aleși locali din Oltenia
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a 7 foști și actuali aleși locali, din judeţele Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.

În judeţul Dolj:
Florel Catană, primar al comunei Galicea Mare, în perioada 9 iulie 2008 – 8 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Galicea Mare, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
Vergil Dascălu, primar al comunei Cioroiași, în perioada 10 septembrie 2012 – 1 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Cioroiași (reprezentant al Primăriei Comunei Cioroiași), încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
Bebe Aurel Roşu, viceprimar al comunei Unirea, în perioada 22 iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Unirea, județul Olt, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.
Sorin George Iordache, viceprimar al comunei Grecești, în perioada 04 ianuarie 2012 – 23 aprilie 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație a Școlii gimnaziale Grecești, județul Dolj, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

În judeţul Mehedinţi:
Ion Stoican, primar al comunei Isverna, în perioada 19 iulie 2006 – 23 februarie 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de funcționar public de conducere (secretar al comunei Isverna, județul Mehedinți), încălcând astfel dispozițiile art. 33, alin. (2) și, ulterior, art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 și dispozițiile art. 87, alin. (1), lit c)
Marin Cioană, fost primar și actual consilier local al comunei Dumbrava, în perioada 20 iunie 2012 – 30 iunie 2014 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Dumbrava,  județul Mehedinți, încălcând astfel prevederile legale ale art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

În judeţul Vâlcea
Nicolae Văduva, fost primar și actual consilier local al comunei Măciuca, în perioada 17 octombrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Măciuca, județul Vâlcea, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
– art. 87, alin. (1) c), d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu […] lit.c) calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia;  lit.d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice, […] lit.g) calitatea de comerciant persoană fizică”;
–  art. 91, alin. (1), teza I, alin. (3), teza I și alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului. […] Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție. […] În situația  în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunță la una dintre cele doua funcții incompatibile în termenul prevazut la alin. (3), prefectul va emite ordin prin care se constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz 60 de zile, la propunerea secretarului unității administrative-teritoriale.Orice persoană poate sesiza secretarul unității administrativ-teritoriale”;
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS