Şapte primari şi viceprimari din Oltenia, incompatibili

Între anii 2011-2015, ANI a sesizat de nouă ori Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Craiova


Incompatibilitate și conflict de interese administrativ în cazul a 7 foști și actuali aleși locali din Oltenia

Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi existența conflictului de interese de naturã administrativã în cazul a 7 foști și actuali aleși locali, din judeţele Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.

În judeţul Dolj:

Florel Catană, primar al comunei Galicea Mare, în perioada 9 iulie 2008 – 8 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Galicea Mare, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.

Vergil Dascălu, primar al comunei Cioroiași, în perioada 10 septembrie 2012 – 1 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Cioroiași (reprezentant al Primãriei Comunei Cioroiași), încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.

Bebe Aurel Roşu, viceprimar al comunei Unirea, în perioada 22 iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Unirea, județul Olt, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

Sorin George Iordache, viceprimar al comunei Grecești, în perioada 04 ianuarie 2012 – 23 aprilie 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație a Școlii gimnaziale Grecești, județul Dolj, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

În judeţul Mehedinţi:

Ion Stoican, primar al comunei Isverna, în perioada 19 iulie 2006 – 23 februarie 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de funcționar public de conducere (secretar al comunei Isverna, județul Mehedinți), încãlcând astfel dispozițiile art. 33, alin. (2) și, ulterior, art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 și dispozițiile art. 87, alin. (1), lit c)

Marin Cioană, fost primar și actual consilier local al comunei Dumbrava, în perioada 20 iunie 2012 – 30 iunie 2014 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Dumbrava,  județul Mehedinți, încãlcând astfel prevederile legale ale art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.


În judeţul Vâlcea

Nicolae Văduva, fost primar și actual consilier local al comunei Mãciuca, în perioada 17 octombrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Mãciuca, județul Vâlcea, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Persoanele menționate au încãlcat urmãtoarele prevederi legale:

– art. 87, alin. (1) c), d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcþia de primar ºi viceprimar, primar general ºi viceprimar al municipiului Bucureºti, preºedinte ºi vicepreºedinte al consiliului judeþean este incompatibilã cu […] lit.c) calitatea de funcþionar public sau angajat cu contract individual de muncã, indiferent de durata acestuia;  lit.d) funcþia de preºedinte, vicepreºedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraþie ori cenzor sau orice funcþie de conducere ori de execuþie la societãþile comerciale, inclusiv bãncile sau alte instituþii de credit, societãþile de asigurare ºi cele financiare, la regiile autonome de interes naþional sau local, la companiile ºi societãþile naþionale, precum ºi la instituþiile publice, […] lit.g) calitatea de comerciant persoanã fizicã”;

–  art. 91, alin. (1), teza I, alin. (3), teza I și alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãrora „Starea de incompatibilitate intervine numai dupã validarea mandatului. […] Alesul local poate renunța la funcția deținutã înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în aceastã funcție. […] În situația  în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunțã la una dintre cele doua funcții incompatibile în termenul prevazut la alin. (3), prefectul va emite ordin prin care se constatã încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, dupã caz 60 de zile, la propunerea secretarului unitãții administrative-teritoriale.Orice persoanã poate sesiza secretarul unitãții administrativ-teritoriale”;

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 martie 2017

Actualitate

» Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiță
» Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla va creşte de la 6.500 de lei la 8.000 de lei
» Guvernul pregăteşte o şedinţă comună cu Executivul de la Budapesta – surse
» Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie
» Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au efectuat prima realimentare în zbor deasupra României
» SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic
» Transnistria a decis ca drapelul rusesc să fie arborat pe toate clădirile oficiale
» RISE Project: Dragnea, Fortăreaţa din Brazilia / Ce a descoperit investigaţia pornită de la sinuciderea în avion a milionarului Costel Comana
» ANAF a elaborat ordinul pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020
» România, inclusă de Parlamentul European în rândul ţărilor care au blocat introducerea unor teste relevante de emisii pentru maşini
» Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, a încercat să se sinucidă. A fost resuscitat şi se află la spital
» Activitatea economică în zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor
» Doljean, specializat în furturi din locuință, reţinut
» Procurorii cer pedepse spre maxim pentru inculpații din dosarul “Gala Bute”

Publireportaj

» CJ Gorj organizează o sesiune de informare privind finanţările în cadrul POR
» Câştigă cu Farmaciile Pharma Plus şi Radio Sud
» NETROM, parte a unei echipe internaţionale care schimbă radical practica din învăţământul superior

Local

» Asfaltare în stil oltenesc

Dolj

» Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă
» Asfaltare pe sărite pe DJ 643C
» Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI
» Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Marile semne de întrebare de la cartierul chinezesc din Craiova
» Ambasadorul Rusiei, la Craiova: „Nu există nici un plan de amenințare împotriva României“
» Tarife la Directia Agricola
» Începe curatenia de primavara
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 2 martie, pe două străzi
» “Sancţiuni” cu mărţişoare şi flori aplicate de poliţiştii din judeţele Olteniei
» Craiova: Volumul ”Cultură, personalitate, vocație”, lansat în ediție revzuită
» Doljean arestat la domiciliu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Gorj

» Asociaţiile de proprietari din Motru, date în judecată
» Alte disponibilizări colective, în Gorj
» Trei directori medicali într-o lună şi jumătate, la Spitalul Judeţean
» Procesul în care Condescu este judecat pentru spălare de bani se apropie de final
» Deputatul de Gorj, Mihai Weber, şeful Comisiei de control al SIE
» Gorj: A început luna curăţeniei

Olt

» Olt: Incendiu la o casă din Sprâncenata

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a ratat calificarea în Top 12 din Liga Campionilor
» Doljenii, pregătiţi pentru retur
» Sănătate și educație la container
» Fraseniuc, ultimul plecat de la SCM-U
» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă la SKRA Belchatow
» Fotbal / CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş se joacă la Piteşti

Sanatate

» Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“
» Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema în perioada 3-9 martie
» Zilele Babelor, obiceiuri şi superstiţii

Top