15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȚuțuianu: Directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund, inclusiv din domeniul justiției

Țuțuianu: Directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund, inclusiv din domeniul justiției

Șeful Comisiei de control al activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat marți, după ședința în care s-a discutat despre protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații cu diferite instituții ale statului, că directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund, inclusiv din domeniul justiției, informează b1.ro.

”Protocoalele de colaborare reprezintă o formă legală de cooperare între instituții. Există acte normative unde este prevăzută expres necesitatea încheierii unor protocoale. Niciun protocol nu ar trebui să conțină altceva decât măsuri de punere în aplicare a legii. SRI a încheiat protocoale începând din 1992, la inițiativa SRI sau a altor instituții din România, unele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale. Marea majoritate au caracater de secret de stat pentru că privesc, obiective, resurse sau informații ale SRI. Au existat și există protocoale încheiate cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, ministerul Justiției, ministerul Transporturilor, ministerul Sănătății. În urma analizei realizate la SRI din dispoziția domnului Hellvig, s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice și nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar altele și-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor aflate în această situație, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul justiției care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate și utilitate”, a spus şeful Comisiei de control al activității SRI, Adrian Țuțuianu.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a cerut să fie prezent la ședința Comisiei parlamentare de control a SRI de marți, în care este dezbătut subiectul protocoalelor între SRI și diferite instituții ale statului, deşi nu trebuia să participe la această ședință, întrucât SRI ar fi trebuit să fie reprezentat doar de adjuncții instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS