14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul Grindeanu a preluat un proiect de lege al Guvernul Cioloş şi l-a transformat în Ordonanţă de Urgenţă

Guvernul Grindeanu a preluat un proiect de lege al Guvernul Cioloş şi l-a transformat în Ordonanţă de Urgenţă

Guvernul Grindeanu a aprobat luni un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare şi pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale, informează HotNews.ro. Şi Guvernul Cioloş a aprobat în octombrie 2016 prevederi privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare, însă sub formă de proiect de Lege, care a fost transmis Senatului. Acesta, însă, a clasat proiectul pe 27 decembrie 2016. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că a preluat reglementările din proiectul de lege, iar urgenţă este motivată de faptul că acestea reprezintă condiţionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene.

Proiectul de lege iniţial a fost aprobat pe 26 octombrie 2016, pe 1 noiembrie a fost înregistrat la Senat, iar pe 27 decembrie a fost clasat printr-o hotărâre a Biroului Permanent, în baza art.63 alin. 5 din Constituţie. „Actul normativ preia reglementări promovate prin proiectul de lege privind asistenţă medicală comunitară, adoptat în şedinţa Guvernului din 26 octombrie 2016, dar clasat în conformitate cu prevederile Hotărârii Biroului Permanent al Senatului din dată de 27.12.2016 în baza art. 63 alin. (5) din Constituţia României”, se arată într-un comunicat transmis luni de Guvern.

Potrivit acestuia, măsurile din actul normativ susţinute în regim de urgenţă reprezintă condiţionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, în absenţa deciziei de luni a Guvernului, ar fi imposibilă accesarea lansării apelurilor de proiecte programate în cadrul POR şi POCU, care însumează aproximativ 355 milioane euro pentru finanţarea intervenţiilor din domeniul serviciilor comunitare integrate, se mai arată în comunicat.

Ordonanţa de Urgenţă reglementează organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate.

Guvernul precizează că beneficiarii serviciilor de asistenţă medicală comunitară sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune socială etc).

În funcţie de nevoile privind furnizarea integrată de servicii medico-socio-educaţionale, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi în locaţiile puse la dispoziţie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finanţate integral din bugetele locale.

Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum şi cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare se asigura din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Autorităţile locale pot contribui din surse proprii la finanţarea cheltuielilor de personal şi pot angaja şi alte categorii de personal care furnizează servicii medicale, sociale sau educaţionale, cu asigurarea finanţării cheltuielilor acestora din surse proprii şi cu încadrarea în bugetul aprobat, dar sunt şi responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionarii centrelor comunitare integrate.

Asistenţă medicală comunitară este coordonată tehnic şi metodologic de către Ministerul Sănătăţii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar controlul activităţii se va exercită de către Ministerul Sănătăţii.

Normele metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, se mai precizează în comunicat.

Ministerul Sănătăţii asigură finanţarea a peste 1.520 de asistenţi medicali comunitari şi peste 482 de mediatori sanitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS