Aberație legislativă: unele PFA-uri cu venituri mici plătesc mai mulți bani la CAS

Crește suma minimă de plată la stat sub formă de CAS pentru unele PFA-uri și pentru persoanele fizice care încheie contract de asigurare cu Casa de Pensii (Foto: arhiva GdS)
Autori


De luna aceasta, crește contribuția minimă la asigurările sociale (CAS) pentru PFA care au venituri mici din activități independente și pentru cele care plătesc anticipat, la norme de venit. Potrivit legii, PFA plătesc CAS, dar nu mai puțin de 35% din salariul mediu brut pe țară. Acest salariu a crescut de la 2.681 de lei la 3.131 de lei, ceea ce înseamnă că va crește și contribuția minimă de plată. În mod paradoxal, sunt avantajați liber profesioniștii care au PFA și obțin venituri mari. Aflați din articol în ce constă avantajul acestor categorii de liber profesioniști.

Creșterea salariului mediu brut pe țară care s-a luat în calcul în fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat conduce la creșterea sumei minime de plată a contribuției la asigurările sociale (CAS) pentru anumite categorii de persoane fizice autorizate (PFA). Salariul mediu brut pe țară a crescut vertiginos cu 450 de lei, de la 2.681 de lei, cât a fost anul trecut, la 3.131 de lei în 2017. Acest lucru înseamnă o serie de dezavantaje pentru unele categorii de persoane, cum ar fi unele PFA. Potrivit Codului fiscal „pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat“. Cu alte cuvinte, aceste PFA-uri plăteau până acum CAS minim la nivelul salariului de 2.681 de lei, adică se calcula la minimum de 938 de lei (247 de lei efectiv), iar de acum încolo vor achita CAS calculat la nivelul de 35% din 3.131 de lei, ceea ce înseamnă că vor plăti CAS calculat la minimum de 1.096 de lei, adică vor achita la stat minimum 288 de lei, de luna aceasta.

Tot Codul fiscal prevede că „în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (…) și nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori acest câștig“. Și PFA-urile care se încadrează în această categorie plătesc CAS calculată la baza de calcul de minimum 1.096 de lei pe lună drept CAS (fix 288 de lei), față de baza de 938 de lei până acum (247 de lei, efectiv).

Avantajate sunt persoanele cu venituri mari, dar nu salariații

După modul în care a fost modificată legislația fiscală apare un paradox. PFA cu venituri mici plătesc mai mult la CAS, în sensul că suma minimă de plată către stat pornește de la 1.096 de lei pe lună. În schimb, PFA-urile cu venituri foarte mari nu plătesc mai mult la stat decât echivalentul a CAS calculată la nivelul a cinci salarii medii brute pe țară, care totalizează 15.655 de lei acum, după creșterea respectivului câștig salarial. Contribuția maximă este mai mare din februarie decât până acum, când se calcula la nivelul a 13.405 lei (cât făceau cinci salarii medii brute până în luna februarie).


Pentru persoanele cu venituri din activități independente organizate ca PFA se menține plafonarea la cel mult cinci salarii și în ceea ce privește contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS). „Avantajați de creșterea salariului mediu brut pe țară sunt PFA-urile cu venituri mari din activități independente, cum ar fi avocați, medici, experți și alte categorii de liber profesioniști, pentru că oricât de mult ar câștiga, ei vor plăti CAS și CASS plafonate la nivelul maxim de cinci salarii medii brute. Dezavantajați din acest punct de vedere vor fi angajații cu salarii mai mari decât echivalentul a cinci salarii medii brute, pentru că ei vor plăti CAS și CASS la nivelul venitului pe care îl câștigă, pentru că nu mai sunt plafonate contribuțiile în cazul salariaților“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu. De exemplu, dacă un angajat are salariul de 20.000 de lei, de exemplu, cum se întâmplă în domeniul IT sau în domeniul tranzacțiilor financiare, atunci plătește la stat contribuție la CAS (partea angajatului și a angajatorului) de 5.260 de lei. Dacă o persoană organizată ca PFA obține venituri din activități independente, atunci de luna aceasta încolo achită la stat 4.117 lei, adică mai puțin cu 1.143 de lei decât plătește persoana salariată, la același venit înregistrat.

Potrivit directorului DGRFP Craiova, din 2016 încoace nu mai datorează contribuție la asigurările sociale persoanele care au venituri lunare sub 35% din salariul mediu brut (acum este sub 1.096 de lei).

Cine mai plătește contribuție mai mare la CAS

Ca urmare a creșterii salariului mediu brut pe țară care a stat la baza fundamentării Legii nr. 7/2017 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, persoanele care încheie contracte de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Dolj și cu alte case de pensii teritoriale plătesc mai mulți bani la stat decât până acum. Ca urmare a creșterii cu 450 de lei a salariului mediu brut și a faptului că aceste persoane care vor să se asigure la pensii trebuie să achite contribuția minimă la nivelul a 35% din acest salariu mediu brut, în mod automat, aceste persoane vor plăti CAS calculată la o sumă mai mare. „Din 20 februarie, nivelul la care se încheie contractul de asigurare între o persoană și Casa de Pensii pornește de la o bază de calcul de 1.096 de lei, față de un venit de 938 de lei cât era până acum. Astfel, de acum încolo suma minimă care se achită pentru un contract de asigurare este de 288 de lei pe lună, față de 247 de lei pe lună, cât era până în prezent“, a precizat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu. Persoanele care nu au serviciu și vor să se asigure la CJP prin încheierea unui contract de asigurare cu instituția trebuie să plătească 26,3% din baza de calcul stabilită prin legislația fiscală. Din 20 februarie încolo, procentul de contribuție de 26,3% se aplică la suma de 1.096 de lei, care reprezintă 35% din salariul mediu brut. Orice persoană care dorește să fie asigurată la pensii poate plăti mult mai mult decât minimul de 288 de lei pe lună, dar nu mai mult decât contribuția calculată la nivelul a cinci salarii medii brute pe țară.Comenteaza acum

Alte stiri

15 iunie 2018

Vâlcea: Arborii cu risc de prăbuşire, îndepărtaţi

Instituția Prefectului – Județul Vâlcea a anunţat că, în cursul zilei de 14 iunie, echipajele de intervenţie din cadrul ISU şi Pieţe Prest, au intervenit pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea pentru îndepărtarea unui număr de 7 arbori căzuţi ...

Sumarul ediției de luni, 27 februarie 2017

Actualitate

» #Noaptea, ca hoții! – Ordonanța 13, „născută“ din infracțiuni
» Morţi suspecte la Spitalul Filantropia
» Subiectele la etapele județene ale olimpiadelor vor fi elaborate de anul viitor de specialiști din Ministerul Educației
» Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariu pentru funcţionarii publici, adoptat de Senat
» Avocatul Poporului va efectua o anchetă în cazul decesului unor pacienți de la Spitalul Filantropia din Craiova
» Donald Trump promite o “creştere istorică” a bugetului pentru armată
» Execuţie bugetară îngrijorătoare: comparativ cu 2016, veniturile au scăzut cu 5,7%, cheltuielile au crescut cu 3,5%
» Miting împotriva lui Vladimir Putin, însă cu restricţii: maximum 30.000 de participanţi
» Senatul va trimite Parchetului de pe lângă ÎCCJ documente clasificate privind Revoluţia din 1989
» Guvernul Grindeanu a preluat un proiect de lege al Guvernul Cioloş şi l-a transformat în Ordonanţă de Urgenţă
» Programul “Prima casă” va beneficia de norme mai simple
» Președintele CCR: Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului prin ancheta DNA
» DNA: 38 de inculpați, condamnați definitiv în ianuarie în dosarele de corupție
» PNL solicită audierea premierului Grindeanu în parlament, pe tema Ordonanţelor 6 şi 9
» Ministrul Justiţiei, la CCR
» ANI: Gheorghe Falcă, în conflict de interese penal
» Sebastian Ghiță vizat într-un nou dosar la DNA, cu mită de peste 50 milioane de euro (surse)
» Gorj: Tânăr reţinut după ce ar fi provocat o tamponare

Local

» Gunoaiele au scos oamenii în stradă la Orșova
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Prognoza meteo pentru intervalul martie – mai în Oltenia

Dolj

» Decese în urma unor reacții posttransfuzionale la Spitalul „Filantropia“
» Sute de posturi vacante în școlile din Dolj
» Sătenii din Cernăteşti au alungat iarna cu „Strigarea peste sat“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Start în competiția Best of Craiova!
» Se împlinesc 84 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România
» Factura la căldură arde buzunarele craiovenilor
» Balta Craiovița, focar de infecție la intrarea în orașul Craiova
» Bătălia pentru posturi
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 28 februarie, pe câteva străzi
» Craiova: “Covorul Oltenesc”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
» Transfuziile sanguine au fost sistate la Spitalul “Filantropia” din Craiova. Sunt acoperite doar urgenţele
» Doljean cercetat pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat
» Săptămâna duhovnicească la Craiova

Gorj

» Ambasadorul SUA inaugurează „Raful American“ la Biblioteca „Christian Tell“
» Arest la domiciliu pentru managerul unui complex turistic din Rânca
» Scandal pe concursurile de şefi de secţie din Spitalul Judeţean
» Gorj: Tânăr reţinut după ce ar fi provocat o tamponare
» Ambasadorul SUA a sosit la Târgu Jiu
» Gorj: Angajat depistat muncind „la negru” într-un parc fotovoltaic

Olt

» Olt: Șapte persoane reținute în urma furtului a 22 tone de aluminiu din incinta ALRO S.A.
» Infracțiuni de braconaj piscicol constatate de jandarmi

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetat după ce a introdus ilegal în ţară o armă şi muniţia aferentă acesteia

Sport

» 45 de medalii pentru karateka din Bănie
» Dăbuleni a triumfat la Memorialul „Coteț“
» Conducătorii AJF vor fotbalul doljean curat și fără datorii
» Fotbal / Continuăm cu Daum și după meciul cu Danemarca

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top