6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: „Cel mai important aliat al procurorilor: cetățenii“

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: „Cel mai important aliat al procurorilor: cetățenii“

Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Procurorul-șef al Di­rec­ției Naționale An­­ti­co­rup­ție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, ieri, că 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin provocări legislative și atacuri fără precedent la adresa activității și a procurorilor DNA.
„Activitatea DNA în 2016 a fost influențată major de prevederile declarate neconstituționale. Am fost nevoiți să facem eforturi mari pentru reorganizarea activității și realocarea resurselor umane. Durata de soluționare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, în condițiile în care un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat în același timp. Acesta este motivul pentru care uneori soluționăm cauze vechi“, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

2016 – anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar au fost fără precedent

Ea a spus că 2016 a fost anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar, dar și la adresa DNA, au fost fără precedent.
„Întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acțiuni de intimidare. Dar noi suntem magistrați și am răspuns în limitele statutului de magistrat, cu instrumentele instituționale pe care le avem la îndemână. Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care și-a îndeplinit rolul constituțional de garant al independenței justiției și a reacționat ferm la toate atacurile și dezinformările“, a susținut Kovesi.
Ea a subliniat că respectă libertatea de opinie, dar că nu trebuie neglijat fenomenul informațiilor false care schimbă percepția unor realități și poate afecta grav credibilitatea și încrederea, inclusiv în sistemul de justiție.
„Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea, legea o face societatea, prin organele sale reprezentative. Noi doar ne dorim să fim consultați în mod real cu privire la modificările legislative care ne privesc activitatea. Nu credem să sunt necesare modificări ale legislației care pot influența eficiența investigațiilor anticorupție. Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracțiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro anual. Nu credem că sunt necesare modificări ce aduc atingere independenței și statutului magistraților“, a precizat procurorul-șef Anticorupție.
Șefa DNA a menționat că trebuie să aibă reacție atunci când sunt modificări legislative ce vizează legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală.
„Mai ales atunci când astfel de modificări sunt făcute peste noapte fără consultare și fără studiu de impact. Dar, în aceste zile, am simțit cu toții că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil și matur, când a existat o voce unitară a justiției ce a respins astfel de modificări. Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general, instanțele și Parchetele au reacționat unitar pentru că stabilitatea legislativă și instituțională este vitală pentru a fi eficienți“, a subliniat Kovesi.
Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în combaterea corupției, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.
„Ne-am dorit și ne dorim să combatem corupția, dar acest lucru nu este suficient. Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în a combate corupția. În România, multă lume declară că susține lupta anticorupție, dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației, cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de justiție, nu doar ale procurorilor din DNA“, a afirmat Kovesi.
Șefa DNA a subliniat că rămâne valabil ceea ce a spus la bilanțul de anul trecut, respectiv că „este importantă această conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupția“ și că procurorii au avut alături „cel mai important aliat: cetățenii României“.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr: DNA își desfășoară activitatea în condiții ostile

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, ieri, la bilanțul DNA, că o rată a achitărilor de circa 10% este una „rezonabilă“, în contextul în care instituția își desfășoară activitatea sub presiune și în condiții „ostile“.
„Deși DNA își desfășoară activitatea sub presiune media și în condiții ostile, misiunea instituțională de combatere fermă a corupției trebuie continuată fără ezitare. (…) În aceste condiții de emitere a rechizitoriilor în materie de corupție inculpații își folosesc adeseori puterea, influența și presiunea, arsenalul impresionant juridic și mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor, pentru exploatarea oricăror neconcordanțe apărute în unele cazuri. Acestea atrag, fără îndoială, riscul unei rate mai mari de achitări decât în cazul celorlalte Parchete din România. În acest mod, trebuie să înțelegem faptul că nu e tot una să instrumentezi și să trimiți în judecată un inculpat care este demnitar sau să trimiți în judecată un hoț de buzunare, fiindcă lucrurile sunt total diferite și putem înțelege că o rată a achitărilor de circa 10% este una rezonabilă în aceste împrejurări. (…) De vreme ce justiția este independentă și își face datoria 10%, acel procent de 10% zicem că este unul rezonabil, în condițiile unor dosare care sunt foarte complexe și privesc demnitari“, a spus Lazăr.
În context, Augustin Lazăr a spus că rezultatul DNA este unul „considerabil“.
„Ținând seama de aceste considerente, înțelegem cu toții gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA își desfășoară activitatea, adesea sub amenințări și intimidări permanente din partea suspecților pe care îi anchetează și a cercurilor de clienți ai acestora. Trebuie să observăm aici calitățile oficiale ale inculpaților trimiși în judecată de DNA în cursul anului 2016, și anume un ministru, un viceprim-ministru pentru securitate națională, un ministru al transporturilor, un ministru al energiei, precum și mulți alți demnitari din cadrul puterii executive, legislative, dar și judecătorești a statului“, a adăugat procurorul general.

Iohannis: Ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că legislația în domeniul justiției este adesea deficitară, subliniind că aceasta trebuie amendată, dar prin dezbateri și transparență decizională.
„Avem o legislație adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România 2017“, a spus șeful statului la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.
El a subliniat că în astfel de cazuri este nevoie de consultare în parlament și a specialiștilor din justiție.
„Aprecierea oportunității adoptării unor astfel de măsuri și intervenții trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în parlament, după consultarea specialiștilor și preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă și punctul de vedere al minorității parlamentare, al opoziției. Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.
De asemenea, șeful statului și-a exprimat încrederea că DNA și instituțiile din acest domeniu vor juca un rol activ în modificarea legislației, prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.
Președintele Iohannis a precizat că ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată, amintind de OUG 13.
„Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, ingerința factorului politic în actul de justiție, campaniile media duse la adresa unor magistrați sau instituții judiciare sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanță 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS