6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInegalitatea veniturilor în România, printre cele mai mari din UE

Inegalitatea veniturilor în România, printre cele mai mari din UE

Cei mai bogaţi 20% dintre români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20%, informează stiri.tvr.ro. Este unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană, potrivit unui raport realizat la Bruxelles. Sărăcia îi afectează în primul rând pe tineri, familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, pe romi şi pe cei care trăiesc în mediul ral.

Inegalitatea dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci români este în creştere din 2012, deşi rata sărăciei a scăzut. Sunt diferenţe mari între regiuni şi mai ales între mediul urban şi cel rural. Venitul obţinut la sate reprezintă 67% din cel obţinut la oraş. De două ori mai mulţi oameni de la sat trăiesc în comunităţi izolate şi se confruntă cu probleme legate de locuinţă şi de găsirea unui loc de muncă.
Comisia recunoaşte că s-au făcut progrese semnificative. Aproape 1,7 milioane de persoane au un trai mai bun în ultimii ani, aşa că au ieşit din zona de risc. În schimb, România are grave probleme cu tinerii care renunţă la şcoală.
România nu a putut însă să reducă prăpastia dintre bogaţi şi săraci prin impozitare şi acordarea de ajutoare sociale. Comisia avertizează că există un mare poţenţial nefolosit al forţei de muncă, pentru că inactivitatea rămâne una dintre cele mai mari din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS