14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiercuri, termen în dosarul în care Kovesi a dat în judecată Antena 3

Miercuri, termen în dosarul în care Kovesi a dat în judecată Antena 3

Un nou termen în dosarul în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti este programat miercuri, la Curtea de Apel Ploieşti, scrie HotNews.ro.

Miercuri va fi primul termen la această instanţa după strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Piteşti la Curtea de Apel Ploieşti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, la dată de 18 ianuarie, strămutarea respectivului proces de la Curtea de Apel Piteşti la Curtea de Apel Ploieşti, după ce a admis o cerere formulată de Radu Tudor, Bianca Grigore, Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea şi SC Antena 3 .

De asemenea, judecătorii de la Secţia I civilă a ICCJ au anulat actele de procedura îndeplinite în acest dosar de Curtea de Apel Piteşti privind încuviinţarea şi/sau respingerea probelor. Totodată, a fost anulată şiîncheierea din 11 ianuarie 2017, prin care Piteşti rămăsese în pronunţare în acest dosar.

Este pentru a două oară când acest proces este mutat la altă instanţa. Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, însă pe 21 aprilie 2016, tot ICCJ a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Piteşti, jurnaliştii de la Antena 3 motivând cele două judecătoare care se ocupau de acest caz – Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu – au dat dovadă de reacredinţă, deoarece le-au respins mai multe probe.

Jurnaliştii de la Antena 3 au fost nemulţumiţi şi de judecătorii din completul de la Curtea de Apel Piteşti, care au fost recuzaţi în mai multe rânduri de Răzvan Savaliuc. Acesta a cerut schimbarea judecătorilor deoarece i-au respins mai multe solicitări, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu sau amendarea Laurei Codruţa Kovesi pentru nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor pe care le-a formulat.

Procesul se află în faza de recurs, după ce, pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea „Sinteză zilei” din 19 iunie 2014.

În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii menţionaţi, reclamând faptul în emisiunea „Sinteză zilei” din dată de 19 iunie 2014 a fost acuzată a muşamalizat anchetă în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu.

În acţiunea depusă în instanţa, Kovesi le-a cerut judecătorilor oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS