13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia riscă sancțiuni pentru neimplementarea a 21 de directive UE

România riscă sancțiuni pentru neimplementarea a 21 de directive UE

România nu a transpus în 2016 în legislaţia naţională 21 de directive UE, termenul fiind depăşit, şi riscă sancţiuni financiare prin infringement, iar în 2017 trebuie să transpună alte 27 de norme europene, potrivit unui document întocmit de MAE şi transmis Parlamentului. Unele legi menite să rezolve problema au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp, informează News.ro. 

Documentul transmis Parlamentului a fost întocmit de MAE, care asigură coordonarea interministerială privind transpunerea directivelor. „În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depăşit, fiind declanşate acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a acestora”, informează MAE.

Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancţiuni dacă problemele nu sunt rezolvate.

„În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei cu maximă celeritate”, se arată în document.

Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancţiuni se conformează după momentul sesizării Curţii de Justiţie a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanţa UE va putea aplica sancţiunile financiare, astfel încât MAE cere ca toate directivele să fie transpune înainte ca nerespectarea termenelor de către România să fie adusă în atenţia Curţii de Justiţie.

În total, sunt 21 de directive care nu au fost transpuse, dintre care 11 sunt directive UE care au corespondent normativ în procedura parlamentară actuală, iar alte 10 sunt directive UE care urmează să fie transpuse în lege prin proiecte aflate în acest moment încă la nivelul Guvernului, pentru elaborare, avizare sau aprobare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS