22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelul a respins în februarie 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA

Israelul a respins în februarie 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a respins în urmă cu un an, în cursul unei reuniuni secrete cu liderii Iordaniei şi Egiptului, o iniţiativă de pace propusă de Administraţia Barack Obama, afirmă surse de la Washington citate de cotidianul israelian Haaretz, scrie Mediafax.

Reuniunea secretă s-a desfăşurat în februarie 2016 în oraşul iordanian Aqaba, cu participarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi a preşedintelui Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

Conform unor oficiali din cadrul fostei Administraţii Barack Obama, secretarul de Stat american de la acea vreme, John Kerry, a propus recunoaşterea la nivel regional a caracterului evreiesc al statului Israel, o condiţie esenţială pusă de Benjamin Netanyahu, şi relansarea procesului de pace israelo-palestinian cu susţinerea ţărilor arabe.

Însă Benjamim Netanyahu a respins propunerile, transmiţând că nu putea obţine susţinere pentru o astfel de iniţiativă în cadrul coaliţiei guvernamentale israeliene. Cu toate acestea, summitul de la Aqaba a constituit baza negocierilor pentru crearea unui guvern de uniune naţională pe care Benjamin Netanyahu, liderul formaţiunii conservatoare Likud (dreapta), le-a avut imediat după aceea cu Isaac Herzog, preşedintele coaliţiei de centru-stânga Uniunea Sionistă (aflată în opoziţie) şi formată din Partidul Muncii, Hatnuah şi Mişcarea Verzilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS